Video: Triumph stelt 250F motorcrossblok voor

Drie weken nadat het buizenframe van de toekomstige Triumph crossmotor werd voorgesteld, komen de Britten nu met beelden van het motorblok op de proppen.

Triumph staat sinds z'n hergeboorte begin jaren '90 vooral bekend om z'n twee- en driecilinder motorblokken - al bouwde het merk in het verleden ook viercilinders - sinds kort zijn daar nu ook eencilinders bijgekomen. Die eencilinder krachtbronnen vinden we terug in de nieuwe Speed 400 en Scrambler X, maar binnenkort ook in de nieuwe crossmotor(s) van het merk. Het merk liet gisteren de eerste beelden van het nieuwe crossblok zien. In een eerste fase gaat het om een kwartliter viertaktblok, zoals we ze kennen uit de MX2-klasse (of 250cc in BelgiĆ« en Nederland). 

Video: dit is het chassis van Triumphs toekomstige crossmotor

Het hoeft niet te verbazen dat de ontwikkeling van het motorblok vooral in de Verenigde Staten gebeurde. Niet alleen zijn de omstandigheden daar gunstiger dan in Europa, er zijn ook meer beoefenaars en dat maakt van de Amerikaanse veruit de belangrijkste markt ter wereld op het gebied van crossmotoren. Het waren vooral gewezen AMA Motocross-kampioenen Ricky Carmichael en Ivan Tedesco, die het ontwikkelingswerk op zich namen. Maar voor de engineering-kant van de zaak deed Triumph een beroep op de ervaring en kennis van de Franse techneut Vincent Berini, die eerder al voor fabrieksteams in de Verenigde Staten werkte. In de video hieronder lichten de betrokken de ontwikkeling van het 250F crossblok toe.

 

Begin september mogen we (eindelijk) rijdende beelden van de nieuwe Triumph crossmotor verwachten.

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Official Triumph Motorcycles

Geschreven op 16 augustus 2023
© Motoren & Toerisme