Video: Belgisch zijspanduo zet Night of Freestyle in lichterlaaie met backflip!

Jason Vandaele en Birgen Beernaert wonnen in Hannover de publieksprijs.

 

We zouden het bijna vergeten maar BelgiĆ« is een zijspancrossland. Het zwaartepunt van die miskende, maar o zo spectaculaire motorsporttak ligt in de provincie West-Vlaanderen. Zo werd Oostrozebekenaar Marvin Vanluchene dit jaar, bijgestaan door z'n Franse bakkenist Nicolas Musset, voor de tweede maal wereldkampioen in de discipline. 

Marvin Vanluchene pakt z'n tweede wereldtitel in de zijspancross

In het kielzog van Vanluchene vinden we nog een aantal andere West-Vlaamse piloten en bakkenisten terug in het WK Zijspancross waaronder het duo Jason Vandaele-Birgen Beernaert. Vandaele-Beernaert zijn misschien wel de dapperste aller zijspanrijders want ze staat bekend als de allereersten die in een backflip - het spectaculaire freestyle-manoeuvre waarbij men een salto maakt met een crossmotor -  met een crosszijspan lukten. Maar dat wapenfeit dateerde ondertussen al van vier jaar geleden en gebeurde toen voor een beperkt publiek van vrienden en supporters. maar afgelopen weekend kregen ze een nieuwe kans om nog eens een backflip te maken maar dan voor een groot publiek doen tijdens de Night of Freestyle in het Duitse Hannover. Bekijk de backlip van Vandael en Beernaert in de video hieronder.

Jason Vandael en Birgen Beernaert wonnen in Hannover de 'hearts and minds' van de Duitse fans en kregen voor hun waanzinnige stunt dan ook zeer terecht de publieksprijs.

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Motocross movies and more Luc Vanderaa

Geschreven op 6 november 2023
© Motoren & Toerisme