Twee legendarische FN Fours gaan in Las Vegas onder de hamer

Klassiekerbeurzen en veilingen, ze vielen allemaal ten prooi aan de coronacrisis. Toch gloort er ook op dit front alweer hoop aan de einder. De jaarlijkse ‘Motorcycle Auction’, die veilinghuis Mecum in Las Vegas houdt, vindt niet in januari plaats maar wel tijdens het eerste weekend van mei.

Het zwaartepunt op ‘Las Vegas 2021’ - zoals Mecum deze veiling bestempeld – moet de verkoop van de JC Burgin-collectie worden. Deze verzamelaar uit Washington State bezat een vijftigtal antieke en klassieke motorfietsen. Naast een tiental Harley-Davidson knucklehead-modellen en een aantal Indians bevat de collectie ook twee FN Fours.

Deze FN Four uit 1907 is één van de topstukken uit de JC Burgin-collectie.

De Fabrique Nationale (FN) uit Herstal nabij Luik, was de eerste constructeur ter wereld die een viercilinder motorfiets in productie bracht. JC Burgin had twee verschillende FN Fours in z’n collectie: een exemplaar uit 1907 en een uit 1922. Vooral het exemplaar uit 1907 zou weleens een veilingtopper kunnen worden. Ook het model uit 1922 heeft historische waarde want in dat modeljaar werden de laatste FN Fours met een cardanas gebouwd.

 

De blauwe FN Four uit 1922.

De 410 cc metende viercilinder was niet alleen de eerste productie-viercilinder ter wereld maar wellicht ook de eerste motorfiets met cardanaandrijving.  De cardanas zat verwerkt in de rechterzijde van de achterbrug. Ondanks die voor die tijd baanbrekende technologie moest de FN Fours nog aan de praat gebracht worden met behulp van trappers en een ketting.

Naar de uiteindelijke prijzen die deze twee FN Fours zullen opleveren is het vooralsnog gissen. Maar vooral voor het exemplaar uit 1907 zou de prijs weleens een stuk boven de kaap van $ 100.000 (zo’n € 82.200) kunnen uitkomen. Die schatting is gebaseerd op een exemplaar uit 1904 dat in 2006 voor € 84.183 van eigenaar verwisselde.

Meer informatie over de Las Vegas Auction vind je op de site van veilinghuis Mecum: http://www.mecum.com/auctions/las-vegas-motorcycle-2021/collections/jc-burgin-collection/

 

Tekst: BJ

Foto’s: Courtesy of Mecum Auctions

Geschreven op 13 januari 2021
© Motoren & Toerisme