Toervideo: D-Day Tour in Normandie

Vandaag, op 6 juni, is het exact 75 jaar geleden dat geallieerde troepen de Normandische stranden bestormden. Operation Overlord, zoals de militaire codenaam luidde wordt nog steeds als de grootste militaire actie aller tijden beschouwd. In totaal zouden er op enkele dagen tijd, bijna 3 miljoen geallieerde troepen ontschepen.

De Moto-vloggers van MotoUK maakten vorig najaar een trip naar Normandië. Daar toerden ze in functie van de nakende D-Day-herdenking langs enkele bezienswaardigheden. Zo bezochten ze het Pegasus Memorial, een museum dat gewijd is aan de acties van de Britse 6th Airborne Division. Het waren deze troepen die met behulp zweefvliegtuigen, in de vroege morgen van 6 juni 1944, als eersten op Frans grondgebied landden. Hun opdracht was in theorie even eenvoudig als moeilijk in de praktijk: ‘Verover de brug bij Ouistreham en houdt stand tot je wordt afgelost. Deze actie werd overigens in scene gebracht in de filmklassieker ‘The Longest Day’ uit 1962 – en vanavond (6/6/2019)  op CAZ te zien.

Verder bezoekt het MotoUK-duo een stukje van de zogenaamde Atlantik Wall, de Duitse kustverdedigingslinie en Juno Beach, het strand waar de Canadese troepen landden.Bekijk de D-Day toervideo hieronder.

Tekst: Bart Jacobs

Foto en Video: YouTube.com/MotoUK

Geschreven op 6 juni 2019
© Motoren & Toerisme