Sportnieuws: Stedelijk Motorcrosscentrum Lommel blijft open

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir geeft het circuit van Lommel groen licht.

Als een reactie op de bezorgdheid van de VZW achter het Stedelijk Motorcrosscentrum in Lommel, kondigde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Er zal ook in de toekomst gecrost kunnen worden op de motorcrossomloop Heeserbergen in Lommel. Vlaanderen leverde daarvoor begint dit jaar de nodige omgevingsvergunning af. Toch leek het de voorbije dagen alsof het terrein op 1 januari 2024 de deuren zou moeten sluiten. Niets is echter minder waar", zei minister Demir in een reactie op haar Facebookpagina.

En ze vervolgde met: "Als minister heb ik een goede traditie in dialoog met de uitbaters van rally- en motorcross in Vlaanderen. De uitbater van het circuit in Lommel was eerder dit jaar akkoord gegaan met de normen uit de afgeleverde vergunning omdat ook Nederland die zou ging hanteren. Intussen blijkt dat moeilijker dan gedacht en is men ook in Nederland daar op teruggekomen. Zodra de uitbater ons gecontacteerd heeft met de melding dat hij nog vele maanden moet wachten op een formele beslissing van het provinciebestuur om zijn vergunning bij te stellen, zijn we rond de tafel gegaan om een oplossing uit te werken.

Die is er nu ook: een oplossing waarmee ze de komende periode kunnen overbruggen in afwachting van een beslissing van het provinciebestuur. Door een erratum, een technische aanvulling, te doen op de afgeleverde vergunning laten we de uitbater en de motocrossers toe verder te crossen, op voorwaarde dat ze dezelfde geluidsnormen respecteren als Nederland.

Vlaanderen heeft een mooie geschiedenis in de motorsport en ook in de toekomst heeft motorcross een plaats in Vlaanderen. Dat blijft mijn standpunt. Uiteraard kan dat niet zonder randvoorwaarden. Maar wees gerust: ik laat geen kans liggen om de toekomst van de sport te verzekeren en verzoenbaar te maken met de omgeving. Daarom werd de vergunning en het erratum afgeleverd."

Minister Demir pikte ook even in op de onrust die er de afgelopen week binnen de microkosmos van de Vlaamse en Belgische motorcross heerste. "Over mijn steun aan de sport wil ik bij deze dan ook helder zijn: op geen enkel moment is de sluiting van het motorcrossterrein van Lommel een optie geweest. Zeker niet voor mij", voegde ze er nog aan toe.

Naast z'n functie als trainingscircuit is de Omloop van de Heeserbergen (de oorspronkelijke naam van het circuit, nvdr) de afgelopen jaren ook uitgegroeid tot nationaal circuit. Zo zullen ook in 2024 de Belgische Zijspancross GP en de MXGP van Vlaanderen opnieuw in Lommel plaats vinden.

 

Tekst: BJ

Bron: Facebookpagina Zuhal Demir

Foto: Husqvarna Media Library - Full Spectrum/Bavo Swijgers

Geschreven op 17 december 2023
© Motoren & Toerisme