Sportnieuws: MotoGP introduceert sprintraces vanaf 2023

Groot nieuws in Spielberg toen zaterdagvoormiddag Dorna-baas Carmelo Ezpeleta de introductie van een nieuw format voorstelde. Vanaf het seizoen 2023 zullen de MotoGP-rijders niet één, maar twee races per weekend rijden. Op zaterdagnamiddag zullen ze, naar analogie met oa de Formule 1, een sprintrace afwerken. Deze zaterdagse ‘proloog’ telt niet mee als kwalificatie voor de eigenlijke GP op zondag en zal maar half zo lang zijn. Punten zijn er wel te verdienen, zij het dan de helft.

Een vast tijdschema voor 2023 heeft Dorna vooralsnog niet gepresenteerd, maar de vierde vrije training valt alvast wegen. Daarnaast zou de MotoGP-klasse tijdens elk van de 20 in 2023 geplande grands prix als afsluitende wedstrijd fungeren. Dit was tot nog toe niet altijd het geval. Zo reed tijdens de recente GP van Groot-Brittannië op Silverstone de Moto2-klasse na de MotoGP.

IRTA-baas Hervé Poncharal stelde op de persconferentie dat de MotoGP-rijders volgend jaar niet meer in actie (qua tijd) zullen komen dan dit seizoen het geval is. Verdere info volgt later dit seizoen.

Tekst: BJ

Foto: KTM Images/Polarity Photo – Rob Gray

Geschreven op 22 augustus 2022
© Motoren & Toerisme