Sportnieuws: Geen Dakar op twee wielen meer voor Yamaha

Yamaha trekt zich terug uit de Dakar-rally en het gloednieuwe WK Cross-Country Rallies, dat maakte het merk bekend in een persbericht. Het merk met de gekruiste stemvorken heeft een lange geschiedenis in de Dakar-rally. In 1979 was Cyril Neveu op een Yamaha XT500 de winnaar van de allereerste Dakar, die toen nog met een gezamenlijk auto- en motorklassement werd verreden. Een jaar later deed Neveu die zege nog eens over. Yamaha's grootse Dakar-successen kwamen er in de jaren '90 met de zes Dakar-zeges van Stéphane Peterhansel en daarbovenop één voor de Italiaan Edi Orioli. Na de laatste motorzege van Stéphane Peterhansel in 1998 bleven verdere Dakar-successen voor Yamaha uit. Er waren nog wel klassezeges (in de 400 cc Super Production-klasse) voor de Fransman David Frétigné met de tweewielaangedreven WR450F 2-Trac en drie podiumplaatsen in de Zuid-Amerikaanse Dakars.

 

Adrien Van Beveren was Yamaha's beste vertegenwoordiger in de editie 2022 van de Dakar-rally maar greep met een vierde plaats net naast het eindpodium. Foto: Yamaha Racing

Trekt het merk zich terug uit de motor-categorie van de Dakar en het WK Cross-Country Rallies dan blijft het in de toekomst wel nog actief in de SSV-klasse. Op twee wielen zal de focus verlegd worden op de veranderende eisen van klanten inzake off-road. Ondermeer de vorige week door Yamaha gelanceerde Ténéré 700 World Raid moet dieper in spelen op die eisen.

 

Tekst: BJ

Foto's: Yamaha Racing

Geschreven op 21 februari 2022
© Motoren & Toerisme