Sport-video: Tomac (450) en Lawrence (250) winnen Triple Crown-event in Glendale

De AMA Supercross-karavaan verliet voor de eerste maal dit jaar Californië, maar bleef niettemin in het westen van de States. De stop voor dit weekend was Glendale, een westelijke voorstad van Phoenix (Arizona). Daar staat State Farm Stadium, de thuishaven van de Arizona Cardinals uit de NFL en dus werd er voor het eerst dit seizoen in een football-stadion gereden. De ronden in Anaheim (2x), Oakland en San Diego vonden allen in een ruitvormig baseball-stadion plaats en dat beperkt circuitbouwers ‘Dirt Wurx’ in hun mogelijkheden om een circuit te bouwen.

In Glendale stond er nog iets speciaals op het programma: voor het eerst dit seizoen werd er een wedstrijd volgens het Triple Crown-formaat gereden. Op zo’n avond wordt het klassieke schema van heatraces, herkansing en finale niet gehanteerd, maar rijden de 22 snelsten uit de kwalificaties drie manches tegen elkaar. Aan de hand van de uitslagen van die manches wordt een dagklassement gemaakt.

450 SX Highlights:

Eli Tomac zit na z’n eerste zege op de Yamaha, vorige week in Anaheim (II), duidelijk in de goeie ‘flow’. Er stond geen maat op de man uit Cortez in Colorado. De zoon van mountainbike-legende John Tomac won elk van de drie races/manches.

Op het eindpodium werd Tomac geflankeerd door Malcolm Stewart (Rockstar Energy Husqvarna) en Chase Sexton (Honda Racing Corporation)

Tussenstand AMA 450 SX (na 5 van 17 ronden):

Eli Tomac lijkt nu al op weg naar een 2e 450 Supercross-titel. Foto: Yamaha Racing
  1. Eli Tomac (Yamaha) – 111 ptn.
  2. Chase Sexton (Honda) – 100 ptn.
  3. Jason Anderson (Kawasaki) – 96 ptn.

 

250 SX West Highlights

Ook op Christian Craig, de leider in de 250 SX West-klasse én Tomacs teamgenoot bij Monster Energy Star Racing Yamaha leek er geen maat te staan. Hij won makkelijk race 1, maar in de tweede race kwam hij samen met Vince Friese ten val. Friese is één van ‘the bad boys’ in het AMA Supercross die wel elke week bij een aanvaring met een andere rijder betrokken lijkt. Na het tijdverlies van Craig ging de zege in race 2 naar Hunter Lawrence. Craig ging in race 3 gewoon op z’n elan van de laatste weken verder.

Niettemin ging het eindklassement in Glendale naar Australiër Hunter Lawrence (HRC Honda), die daarmee z’n eerste zege van het seizoen laat optekenen. Craig tweede in het dagklassement voor de Japanner Jo Simoda (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki).

Tussenstand AMA 250 SX West (na 5 van 10 ronden):

  1. Christian Craig (Yamaha) – 122 ptn.
  2. Hunter Lawrence (Honda) – 114 ptn.
  3. Michael Mosiman (GASGAS) – 99 ptn.

Na Glendale zullen later op het seizoen ook de wedstrijden Arlington (26/2) en Saint-Louis (9/4) volgens het Triple Crown-format verreden worden.

 

Tekst: BJ

Foto’s: Yamaha Racing

Video’s: YouTube.com/Monster Energy Supercross

 

 

Geschreven op 6 februari 2022
© Motoren & Toerisme