Special Metal: Petronas Yamaha Sepang Racing Team Replica R1

Yamaha Motor Europe heeft de handen in elkaar geslagen met YART (Yamaha Austria Racing Team) om een op de Yamaha R1 gebaseerd replica van de Petronas Yamaha Sepang Racing Team Yamaha M1 te bouwen.  YART-baas Mandy Kainz runt naast het officiële Yamaha Endurance-team ook een GYTR (Genuine Yamaha Technology for Racing) Pro shop en kent dus Yamaha’s catalogus met race-accessoires op z’n duimpje.

De Replica-kit voor de R1 omvat een koolstofvezel stroomlijn en de zo kenmerkende MotoGP-winglets. Dat alles uitgevoerd in de livrei die we kennen van de Petronas Racing Yamaha’s van Fabio Quartararo en Franco Morbidelli. Toch blijft de kit niet beperkt tot uiterlijke ‘bling’.

Zo wordt de Petronas Replica-machine uitgerust met een FGRT 2 voorvork van Öhlins, die wordt gekoppeld aan een stuurdemper volgens race-specificaties en een TTX schokbreker van de Zweedse veringspecialist. Een volledig race-uitlaatlijn van Akrapovic en een race-ECU uit de GYTR-catalogus moeten de prestaties gevoelig opkrikken. Ook de voetsteunen en de snelgashendel zijn van GYTR.

Daarnaast komt de Replica R1 met gesmede 7-spaakswielen van Marchesini (met daarop Michelin slicks) en een snelwissel-systeem. Brembo tekent voor de remmen met GP4-RX remklauwen en T-Drive remschijven. De Italianen leveren ook het regelsysteem voor de voorrem en de hydraulische koppelingshendel.

Ter ere van de 46e verjaardag van hoofdsponsor Petronas, (of is het met het oog op de komst van VR46?) zullen er 46 exemplaren van deze Petronas Yamaha Replica R1 gebouwd worden. Het serienummer zal in de bovenste kroonplaats gefreesd staan. De 46 Replica R1’s zullen in Europa verkocht worden.

 

Tekst: BJ

Foto’s: Yamaha Racing

 

 

Geschreven op 21 augustus 2020
© Motoren & Toerisme