Special Metal: KTM 300 EXC Hardenduro

Ook in 2025 komt KTM met een machine die speciaal voor de Hard Enduro-wedstrijden is gebouwd.

De voorbije week zagen we KTM’s nieuwe EXC/EXC-F-modellen voorbij komen en stelde het merk ook de nieuwste versie van z’n bekende Six Days-lijn voor. Mogen we die laatsten als de Racing-versies van de standaard enduro’s beschouwen dan is de 300 EXC Hardenduro nog een heel ander beest.

Er zit heel wat klimwerk in hard enduro's en daartoe leent de 300 EXC Hardenduro zich uitstekend. Althans, in de handen van wereldkampioen Manuel Lettenbichler.

KTM ontwikkelde de 300 EXC Hardenduro speciaal voor de hard enduro-wedstrijden. Voor de offroad-leken onder jullie, hard enduro’s zijn wedstrijden waarbij de obstakels moeilijker te overbrugggen zijn en waarbij dus vooral het beter klim- en sleurwerk te pas komt. Dé klassieker in het genre is de Erzberg Rodeo, maar er zijn ook hard enduro’s in landen als Wales, Servië, de Verenigde Staten en Turkije. En dat zijn dan nog alleen maar de WK-ronden, want er zijn ook nationale kampioenschappen in het genre.

Wereldkampioen Manuel Lettenbichler hielp mee bij de ontwikkeling van de 300 EXC Hardenduro.

Met de Duitser Manuel Lettenbichler heeft KTM de regerende wereldkampioen Hard Enduro in z’n stal zitten. De feedback van Lettenbichler, en andere rijders, help bij de ontwikkeling van deze speciale tweetakt.

MY25: KTM EXC/EXC-F enduro's

De 300 EXC Hardenduro neemt een aantal elementen van de Six Days-modellen over en dan hebben we het ondermeer over de radiatorventilator, de Metzeler 6 Days Extreme banden, de zwevende remschijf vooraan  en de carterplaat.  Maar de Hardenduro heeft ook een aantal accessoires die eigen aan het model zijn, dan hebben we het over de lussen (voor de koplamp en achter het zadel) waarmee de motor omhoog of los getrokken kan worden. Het zwarte zadel, de oranje/zwarte graphics en de beschermingsbeugels voor de handen.

Ook op veringtechnisch vlak onderscheidt de 300 EXC Hardenduro zich van de basis- en Six Days-modellen. De WP X-Act voorvork van de Hardenduro komt namelijk met een klep waarmee de veervoorspanning over een afstand van 4 mm bijgeregeld kan worden. Dat lijkt niet veel, maar zou volgens KTM op sommige proeven al een significant verschil kunnen maken.

De komst van de 300 EXC Hardenduro is nog niet voor meteen, want het model staat pas in september bij de KTM-dealers.

Tekst: BJ

Foto's: KTM Press (Sebas Romero - H. Mitterbauer)

Geschreven op 28 juni 2024
© Motoren & Toerisme