MY25: KTM- EXC en EXC-F-modellen

KTM herintroduceert een tweetakt 125cc in z'n enduro-gamma.

Na de grondige update die de EXC- en EXC-F-modellen voor 2024 kregen, houdt KTM het voor 2025 op slechts enkele wijzigingen. Al is er één grote verrassing, met de terugkeer van een 125 tweetaktmachine in het endurogamma. Die 125 gaat echter niet als EXC, maar XC-W door het leven. De oorspronkelijke 125 EXC verdween na modeljaar 2016 quasi geruisloos uit de KTM-catalogus. Maar kijk nu is hij – min of meer – terug, maar dan als puur competitiemodel, vandaar de XC-W-nomenclatuur. De nieuwe 125 EXC-W doet het overigens met een crossblok (uit de 125 SX, BJ) maar krijgt wel de versnellingsbak en het ontstekingssysteem van z’n (iets) grotere broer, 150 EX. Omdat de achtsteliter niet voorzien is van een aparte olietank tussen benzinetank en balhoofd - een gewichts- en plaatsbesparende keuze -  behoeft de 125 EXC-W als enige enduro in het gamma pre-mix benzine. De overige componenten van de machine komen overigens overeen met die van de andere EXC-modellen.

Overigens krijgen alle KTM Enduro-modellen terug de vertrouwde oranje look die we nog kennen van eind jaren ’90, begin jaren ’00. De graphics zijn voortaan in zilvergrijs wat volgens KTM voor een tijdloze look zorgt. Het eveneens oranje zadel kreeg gripstrips, die ook terug te vinden zijn op de protectoren aan weerszijden van het frame, de tankflappen en de stuurmousse.

De nieuwe livrei van de KTM EXC-F's doet denken aan de machines uit de jaren '90.

Verder stelt KTM dat het de achtervering verder verfijnde, dankzij nieuwe settings voor de WP XPLOR PDS schokbreker. Ook de swingarm werd aangepakt en onderging wijzieingen om de duurzaamheid van de kettinggeleider te verhogen. Op het stuur werd de knoppenwinkel van de SX-versies overgenomen.

 

De kettinggeleider werd hergepositioneerd zodat hij langer mee kan gaan. Foto: KTM Media Library/Sebas Romero

EXC en EXC-F

KTM heeft nog steeds twee enduro sub-gamma’s: de EXC tweetakten en de EXC-F viertakten. 

De 300 EXC is het absolute topmodel van KTM's enduro tweetakt-line-up.

In de tweetakt line-up vind je naast de nieuwe 125 XC-W ook nog de 150 EXC, de 250 EXC en de 300 EXC. Geen nieuwigheden in het viertakt-gamma waarin de 250 EXC-F, de 350 EXC-F, de 450 EXC-F en de 500 EXC-F nog steeds de dienst uitmaken.

De 500 EXC-F in zijaanzicht.

De 2025 enduromodellen van KTM staan vanaf juli bij de officiële dealers van het merk.

 

Foto's: KTM Image Library/H. Mitterbauer (studio), Sebas Romero (buitenfotografie)

Tekst: Bart Jacobs

 

Geschreven op 21 juni 2024
© Motoren & Toerisme