Special Metal: Harley-Davidson Electra Glide Highway King

Met de Electra Glide Highway King lanceert Harley-Davidson z'n derde model in de Icons-collectie. Harley-Davidson noemt de Electra Glide Highway King, "een oefening in ongegeneerde nostalgie". En daarmee refereert men aan de spakenwielen, de brede banden met witte zijwanden, een tweekleurig windscherm, het geveerde solo-zitje en de zorgvuldig uitgekozen kleuren. 

Harley-Davidson Icons-collectie: Electra Glide Revival

In 1968 was de Electra Glide® het vlaggenschip van de Harley-Davidson® line-up. Motorrijders die een beetje extra toercomfort en gemak wilden konden hun exemplaar met het King of the Highway-accessoire-pakket bestellen. “Voor z'n tijd was dit een echte luxueuze motorfiets,” zegt Brad Richards, Harley-Davidson Vice President of Design and Creative Director over de originele Electra Glide Highway King. “De kleuren die we voor deze Highway King selecteerden doen denken aan de originele kleuren uit 1968. Die kleuren zijn ook zorgvuldig weergegeven in het lage gedeelte van het windscherm. In 1968 waren de optionele glasvezel zijkoffers alleen verkrijgbaar in wit. Dus hebben we dat ook gedaan met het 2023-model. Het eindresultaat is een moderne motorfiets die zich niet schaamt voor z'n 'old school' verschijning.

De nieuwe Highway King komt op de markt in twee kleurstellingen: Hi-Fi Orange (gelimiteerd tot 1,000 exemplaren) and Hi-Fi Magenta (gelimiteerd to 750 exemplaren). De zijkoffers zijn afgewerkt in Birch White, en een panel in Black op de brandstoftank wordt afgescheiden van de primaire kleur door een Birch White-streep.  De badge op de tank is nagenoeg gelijkaardig met die uit 1968.  In de tankconsole is een Icons Motorcycle-logo en serie-badge geëtst met behulp van een laser. 

De basis van deze Electra Glide® Highway King model is het gekende  Harley-Davidson® Touring frame met rigide backbone-ontwerp. Harley stelt dat het volledige chassis ontworpen was met het oog op lange afstanden.Met een enkele knop kan je hydraulisch de veervoorspanning van de emulsie-schokdempers afregelen. Vooraan is een  49mm voorvork  gemonteerd.

De Milwaukee-Eight® 114 V-Twin is de krachtbron voor deze Electra Glide Highway King. Alle Harley-Davidson® Screamin’ Eagle®  Upgrade-kits kunnen aan dit motorblok toegevoegd worden. Standaard is deze neo-retro-toerer uitgerust met elektronische cruisecontrole. Een halogeen koplamp moet voor de nostalgische touch zorgen. Onderhuids is de Highway King echter modern.  De Reflex™  Brembo® remmen zorgen voor de nodige stopkracht en verder is er een hele catalogus aan rijhulpmiddelen zoals bochten-ABS, elektronisch gelinkte bochten-remsysteem, bochten-tractiecontrole en een koppelbeheersing-systeem. 

De Electra Glide Highway King komt in twee kleuren:

HiFi Orange

Hi-Fi Magenta

Tekst: BJ

Foto's: Harley-Davidson Media

Video: YouTube.com/Harley-Davidson

Geschreven op 2 mei 2023
© Motoren & Toerisme