Special Metal: BMW R 1300 GS Trophy wedstrijdmotor

Het wapen waarmee de deelnemers aan de BMW Motorrad International GS Trophy in september de Namibische woestijn te lijf zullen gaan.

Fans van BMW Motorrad weten dat hun favoriete merk tweejaarlijks de GS Trophy organiseert dat is een eigenzinnige wedstrijd waarin landenteams tegen elkaar uitkomen in iets dat het midden houdt tussen een rallyraid, een survivaltocht en een offroad-gymkhana. Met andere woorden de deelnemers aan de International GS Trophy – zowel mannen als vrouwen – worden stevig op de proef gesteld. Om het wedstrijdveld enigszins met gelijke wapens te laten strijden ontwikkelt BMW Motorrad telkens een GS Trophy-wedstrijdmotor waarmee alle deelnemers uitgerust worden. De BMW Motorrad-nomenclatuur ‘GS’ die staat voor Gelände und Strasse, wordt vooral met de Boxer-motor geassocieerd, maar in het verleden werden er ook al International GS Trophy’s met de kleinere paralleltwin GS’en verreden.

De dikste GS wordt voor de gelegenheid voorzien van een verhoogde stuurklem, een carterplaat, enduro-hendels, regelbaar koppeling- en remhendel, GS Vario-voetsteunen, koplampbeschermer en verlengde witte handkappen. De ruwe profielbanden, gemonteerd op zwarte spakenwielen en het eenpersoonszadel werden ontwikkeld met het oog op het moeilijke terrein dat in Namibië op de deelnemers van de International GS Trophy wacht.

De wedstrijdmotor voor de BMW Motorrad International GS Trophy is gebaseerd op de R 1300 GS Trophy.

De wedstrijdmachine is niet te koop, maar is wel gebaseerd op de Trophy-variant van de R 1300 GS. Dat laatste model verschilt slechts op een paar punten van de wedstrijdmachine en dat zijn de graphics, de grote carterplaat en het schakelpedaal. De basiskleur voor de R 1300 GS Trophy-wedstrijdmotor is Racing Blue metallic, misschien wel de bekendste lakkleur uit BMW Motorrads catalogus. Het gekende blauw wordt gecombineerd met rode en witte strepen en belettering. In september zullen in totaal 22 teams met deze speciale R 1300 GS gaan aantreden in de BMW Motorrad International GS Trophy.

Links de R 1300 GS Trophy-wedstrijdmotor, rechts de F 900 GS Trophy-versie waarmee de marshalls in Namibië zullen rijden.

Naast de R 1300 GS Trophy-wedstrijdmachine presenteerde BMW Motorrad ook nog de F 900 GS Trophy waarop de marshalls, die de wedstrijd in goede banen moeten leiden, zullen rijden.

 

Tekst: BJ

Bron: persbericht BMW Motorrad 

Foto's: BMW Group Press

Geschreven op 24 juni 2024
© Motoren & Toerisme