Rij-indruk: BMW S 1000 XR

De BMW S 1000 XR is sinds zijn lancering een favoriet onder sportief-toeristische rijders omdat hij de eigenschappen van sportmotoren in een comfortabel concept giet. Je kan er snel mee uit de voeten op een bergpas, hij laat zich zelfs op circuit prettig mennen en de rit ernaartoe spaart lijf en leden. Nu doet hij dat allemaal nog net iets beter.

De XR blijft altijd een beetje in de schaduw staan van de GS, en dat is niet onbegrijpelijk. Enerzijds appelleert de GS meer aan het adventure-gevoel dat zo welig tiert en biedt hij nog net wat meer comfort, anderzijds is 165 pk voor velen toch net een brug te ver. Maar voor rijders met strammere spieren die als tiener liever op een circuit rondhingen dan met noppenbanden in de wei, is hij de ultieme gezel. We hebben met de vorige modellen van de XR in alle omstandigheden gereden, en dat beviel altijd. Zelfs snelweg-etappes gingen moeiteloos achter de kiezen, zeker als daar ook een stukje Autobahn bij zat. Het blok is inderdaad veel meer dan wat je in het gewone leven nodig hebt, maar het laat zich ook bezadigd mennen waar dat nodig is. Toegegeven, hij wil er graag illegaal snel van doorstuiven, maar dat heb je als (ervaren) piloot helemaal zelf in de hand. Voor ons is dat geen argument tegen de machine, maar je moet je eigen rijcapaciteiten en terughoudendheid wel eerlijk tegen het licht houden.

De windbescherming zou nog net een trapje hoger kunnen voor een toermotor.

Waanzinnig

Dit gezegd zijnde, vonden wij de XR altijd een waanzinnig fijne motorfiets, en hij is enkel beter geworden. De codewoorden daarbij zijn: lichter, sneller en breder inzetbaar. Concreet zetten de ingenieurs de vierpitter op een dieet dat hem 10 kilogram deed afvallen. Het blok op zich werd 5 kilo lichter, en de rest werd bespaard door overal waar het kon grammetjes af te schaven. En ondanks die besparing op de weegschaal is de standaarduitrusting stevig uitgebreid: Dynamic ESA, rijmodi Pro, ABS PRO, Hill Start, een 6,5” TFT met connectiviteit en adaptieve LED-verlichting. Enkel de Quickshifter en Cruise Control hadden daar naar ons gevoel gewoon bij gemogen, maar die kan je samen met een rist andere zaken aanvinken op je aankoopbon.

Romiger

De absolute troef van de XR is natuurlijk de vierpitter die rechtstreeks is afgeleid van de S 1000 RR superbike. Het gaat om een volledig nieuw blok dat op papier identieke waarden heeft als het vorige, maar in het middengebied beter gevuld is. In samenwerking met aangepaste verhoudingen in de hoogste drie versnellingen, resulteert dat in een soepeler rijgedrag en naar verluidt 8% besparing van het verbruik. Dat is louter theorie, maar in de praktijk voelt dit ook zo aan. Het blok was al überpotent en je kon het zelden volledig aanspreken, maar vanaf de eerste meters voelt het wat romiger aan dan de voorganger. Ook de gasrespons voelt wat minder hitsig en docieler dan vroeger. De typische, hoogfrequente trillingen die het blok sinds de lancering kenmerken, zijn nog niet helemaal uitgevlakt, maar ze zetten zich een stuk minder door. Of dit te danken is aan het nieuwe blok of de uitgepuurde demping met rubbers in het stuur, is moeilijk te bepalen. Feit is wel dat je er als rijder minder last van hebt. Vroeger was het trillen tussen 4.000 en 5.000 toeren, de sweet spot op de snelweg, soms echt hinderlijk, maar nu verstoort het de pret niet meer. Zo blijft de XR, duidelijk de XR, maar merkbaar verfijnd.

Het blok van de XR is altijd bereid er nog een schepje bij te doen.

Voltreffer

De windbescherming werd naar verluidt ook verder verfijnd, maar dat blijft voor een toeristische motorfiets zo mogelijk het enige werkpuntje. Met het standaardscherm heb ik in beide standen last van turbulenties rond het hoofd. Ze zijn niet onaanvaardbaar, maar ik zou toch het verhoogde windscherm testen of naar aftermarket-oplossingen zoeken. Maar hiermee hebben we echt wel de enige minpunten aangekaart, want voor het overige benadert deze nieuwe XR nog meer de perfectie van sportief rijplezier. De zithouding is dynamisch-comfortabel met voldoende beenruimte en het brede stuur valt net op z’n plaats. Ten opzichte van het vorige model dat wat ‘ruim’ zat, staat het zadel 20 mm meer naar voren en het stuur werd 10 mm verlaagd. Zeker kleinere rijders varen hier wel bij. Het zadel is wel extreem gepolsterd, een beetje zoals een racestoel in een auto. Op zich zit dat goed en knus, maar als je graag wat buitenboord hangt is het lastiger om te verzitten. Ik zou daarom kiezen voor een hoger zadel dat minder uitgesproken gekuipt is. Wel een voltreffer is het ondertussen bekende 6,5” TFT dat op de meeste modellen van BMW zit. Het is prima afleesbaar in alle omstandigheden, de bediening is intuïtief en het bevat alle nodige info zonder overdreven onbenulligheden.

Duidelijk afleesbaar en volledige, zonder overbodige onbenulligheden.

Rekensnelheid

De volledig nieuw ontwikkelde Dynamic ESA Pro vering is nog performanter geworden. Ze filtert oneffenheden naadloos weg, zorgt voor stabiliteit en wekt bakken vertrouwen. De Road-instelling is zo afgesteld dat je kleine hobbels bijna niet voelt, terwijl de Dynamic-modus de XR omtovert tot een circuitmachine. Met deze optie wordt zowel de demping als de voorspanning automatisch en in milliseconden aan de omstandigheden aangepast. Als je een verkeersdrempel neemt voel je een fractie iets gebeuren en dan vlakt de vering alles weg. Indrukwekkend. 

En dat geldt eigenlijk voor de gehele elektronicawinkel aan boord. Alles werkt gewoon sneller en preciezer dan vroeger. Tot voor kort werd je soms nog wat verontrustend door een laattijdig ingrijpen of wat mechanische geluidjes die zo’n systemen maakten. Er gebeurde iets, maar je wist niet juist wat. Het was enigszins vergelijkbaar met de eerste ABS-systemen, waarbij het woest vibrerende remhendel soms angstwekkender was dan het harde remmanoeuvre op zich. Dat is nu ook voor die automatische vering en de lading controlesystemen verleden tijd dankzij de rekensnelheid van de nieuwste IMU’s.

Ambities

Het gevolg is dat deze XR een uitzonderlijk vertrouwenwekkende machine is die van iedere ambitieuze rijder een betere piloot maakt. In alle comfort knal je, sneller dan je normaal zou doen, over berg en dal. Altijd is er nog extra power voor handen, en als je wat al te driest op een bocht afgaat, bieden de voortreffelijke Brembo’s de oplossing. De ingenieurs wisten mij te vertellen dat ze die even krachtig hadden gemaakt, maar iets minder bijterig en progressiever dan vroeger. Zonder directe vergelijking kan ik dat niet beamen, maar ik kan wel stellen dat ze geweldig hun werk doen. Hellingshoek ABS zorgt er voor dat je ook diep in de bocht zorgeloos wat kan bijremmen of zelfs hard in de ankers kan gaan. Ook de goede quickshifter biedt extra plezier omdat je minder handelingen moet uitvoeren en dus extra tijd overhoudt om de ideale rijlijnen op te zoeken.

Wierook

Bij het afstappen na een helaas wat korte testrit zag ik enkel uitbundig lachende collega’s. De reacties kan ik samenvatten als: “Amai, ik was vergeten hoe goed hij wel was, en nu is hij nog beter geworden.” Dat kan ik enkel onderschrijven. Het is niet mijn stijl om al te uitbundig het wierook vat te hanteren, maar hier is het gewoon gepast. Enkel het stevige prijskaartje zal voor sommigen een hinderpaal zijn. Want stevig is het inderdaad, maar je krijgt absoluut waar voor je geld. Misschien moet je daarnaast ook nog wat stuivers in reserve houden voor eventuele flitsboetes, maar dat heb je helemaal zelf in de hand.

Tekst: Tom Vander Sande

Foto's: BMW

 

De uitgebreide versie van deze rij-indruk lees je in het aprilnummer van Motoren & Toerisme, dat vanaf donderdag 2 april in de winkel ligt.

BMW S 1000 XR
Motor: vloeistofgekoelde viercilinder lijnmotor viertakt
CI: 999 cc
Drooggewicht: 205kg
Rijklaar gewicht: 226kg
Vanaf: € 17.650,00
Geschreven op 2 maart 2020
© Motoren & Toerisme