Retroreclame: Beestachtig koppel

De eerste jaren van het laatste decennium van de vorige eeuw staan synoniem met de heropstanding van Triumph. Nadat zakenman John Bloor het merk in de jaren ’80 had overgenomen, werd Triumph meer op Japanse lijst geschoeid. Na een ietwat aarzelende start, begon Triumph rond 1993/94 eindelijk weer op vaart te raken. Bij die hernieuwde dynamiek hoorden ook modellen die inmiddels een iconische status verworven hebben zoals de Speed Triple die voor modeljaar 1994 geïntroduceerd werd.

Sportieve nakeds, waren destijds al een alternatief voor sportmotoren. Maar meer dan de buikschuivers van die tijd reed je zo’n ding vooral op het koppel. We waren niet bij de briefing die de marketingafdeling van Triumph aan hun reclamebureau gaf, maar we kunnen ons inbeelden dat de nadruk bij de communicatie over de Speed Triple op het koppel ervan moest liggen. Omdat ‘beestachtige’ koppel te benadrukken kiekten de fotografen een kwaad ogende Rottweiler die boos tegen de Speed Triple lijkt te grollen, of zelfs blaffen.  

Maar de foto is ook een verzinnebeelding van de eeuwige strijd tussen het Britse rijk (of wat daar in 1994 nog van overschot) en Duitsland. "Brittania rules the way", luidde in 1994  het devies van de constructeur uit Hinckley (zie slagzin onder het Triumph-logo) en dat was natuurlijk een afgeleide/persiflage op de beroemde slagzin van het Empire.  Triumph mikte met de Speed Triple, maar overigens ook met andere modellen, ook een beetje (veel) op de bestaande klandizie van BMW. Aangezien rottweilers Duits en niet bepaald schattig zijn, was de keuze voor de hond die recht tegenover de Speed Triple stond, wellicht rap gemaakt. Een boxer op de foto zetten, was misschien ook een mogelijkheid, maar dat hondenras heeft niet dezelfde gevreesde reputatie als een Rottweiler. Tegelijkertijd weerspiegelde de Rottweiler ook de beestachtige trekkracht van de driecilinder Triumph

De reclame voor de nieuwe Triumph Speed Triple stond in februari 1994 op de achterflap van Motoren & Toerisme.

 

Tekst: BJ

Foto: Triumph Motorcycles/archief Motoren & Toerisme

Geschreven op 23 augustus 2022
© Motoren & Toerisme