Onboard: F2-race op het Cemetery Circuit

Het is bij ons nauwelijks voor te stellen, zeker in deze tijden, maar in Nieuw-Zeeland wordt er geraced op tweede Kerstdag. Ook afgelopen 'Boxing Day' vonden de races op het ‘Cemetery Circuit’ in Whanganui plaats.  De races in het stadje op het Nieuw-Zeelandse North Island vormen jaarlijks de afsluiter van de Suzuki Tri-Series, een wedstrijdserie die volledig in de maand december plaats vindt. Geen wedstrijd achter gesloten deuren, maar gewoon met publiek langsheen het circuit.

De races op het 1,6 km lange circuit vallen onder de noemer ‘kort maar krachtig’.  Dat races op een circuit dat door een industriezone voert, maar ook langs een begraafplaats loopt, intens zijn spreekt haast voor zich. Hieronder vind je een onboardvideo van Dale Finch, die zich als derde in de Formula Two-klasse (het equivalent van de Supersport 600) wist te kwalificeren en ook tijdens de races in de voorste gelederen meestreed.

In Whanganui stonden naast de Formula Two, ook de (door Richa gesponsorde) Formula One (1000 cc superbikes), Formula Three (Viertakt twins tot 750 cc), ondermeer ook races voor supermoto’s , classics en zijspannen op het programma. We vonden ook een onboard video van het ‘No Bull Sheds sidecarteam’, bestaande uit rijder Dave McArthur en  passagier Doug Cornes. Nog even dit, in Nieuw-Zeeland hanteert men niet de gebruikelijke term ‘passenger’ maar heeft men het over een ‘swinger’.  Het team rijdt met een in Nieuw-Zeeland gebouwd Anderson zijspan met Yamaha R1-motorblok.

 

Tekst: BJ

Foto en video’s: YouTube.com/Dale Finch en YouTube.com/peril787b

 

Geschreven op 30 december 2020
© Motoren & Toerisme