De Kawasaki-crossers krijgen een nieuwe look voor 2026.
De Kawasaki-crossers krijgen een nieuwe look voor 2026.
De motorcrossliefhebbers onder onze lezers, die het MXGP op TV volgen, hadden het al gezien, de Kawasaki KX450SR van Romain Febvre heeft nu een livrei met blauwe accenten. Die blauwe accenten zijn ook terug te vinden op de 2026 Kawasaki KX250 en KX450 en zijn een knipoog naar de KX-modellen van 40 jaar geleden. Toen bestond de line-up met de KX 125, KX 250 en KX 500 helemaal uit tweetaktmachines.
We beginnen met de kwartliter want dat is commercieel gezien het belangrijkste van de twee KX’en, iets wat men bij Kawasaki ook toegeeft.
Sinds vorig jaar komen de Kawasaki-crossers standaard met een Showa-vering en dus niet meer met KYB-componenten. Vooraan wordt een 48 mm upside-down voorvork gemonteerd, die instelbaar is qua in- en uitgaande demping. Achteraan werd het Uni Trak-veringsysteem hertekend. De nieuwe Showa schokbreker is korter dab z’n voorganger, maar biedt evenveel veerweg als voorheen. Ook nieuw is het feit dat de schokbreker nu voorzien is van een tweevoudig regelbaar ingaande demping. Daardoor kan zowel de demping aan hoge snelheden, als die aan lage snelheden apart geregeld worden.
De KX250 oogt gelijkaardig als grotere broer KX450, maar toch verschillen een aantal componenten. Zo is de voorrem van de KX250 een Nissin exemplaar. Daarnaast is de KX250 ook voorzien van een hydraulische koppeling, die volgens Kawasaki lichter bedienbaar is en de rijder tegelijk ook een betere feeling biedt.
De tijd dat een crossmotor een analoog werktuig was, ligt al even achter ons. De KX250 is voorzien van de nodige elektronica die het rijden met dit performante kwartliter-wapen een stuk makkelijker moet maken. Zo heeft de KX250 twee rijmodi: Normal en Agressive. Verder is de machine voorzien van launch- en tractiecontrole. Beide systemen zijn ook uitschakelbaar.
De juiste afstelling vinden is altijd al belangrijk geweest in de motorcross, maar nu hoeven er geen barometers meer aan te pas te komen want met Kawasaki’s Rideology app op je smartphone kan je je motormappings en injectie in een handomdraai aanpassen.
Naast het afstellen van de motor, moet de motorfiets ook aangepast worden aan jouw lengte. Het Renthal stuur, voorzien van ODI lock-on handvatten, van de KX250 is verstelbaar in vier verschillende posities, terwijl de voetsteunen in twee posities afgesteld kunnen worden.
Het vlaggenschip van Kawasaki’s cross line-up is dit seizoen ruim in beeld want de Fransman Romain Febvre leidt op de fabrieksversie ervan het MXGP-kampioenschap. De uitrusting van Kawasaki’s vier-en-half is in grote lijnen gelijklopen met die van de KX250, ware het niet dat de voorrem en rempomp van de KX450 door het gerenommeerde Brembo worden aangeleverd.
Starten gebeurt op de KX450, net als op de KX250, met een druk op de startknop. Uiteraard is ook de KX450 van de nodige elektronica voorzien. Net als op de KX250 is er een launch- en tractiecontrole-systeem. Beide systemen zijn uitschakelbaar. En dan zijn er nog de rijmodi. Op de KX450 tref je geen 'Agressive'-mode aan, want een vier-en-half moet eerder ingetoomd worden. Daarom is er naast 'Normal', een modus die 'Mild response' heet.
Tekst: BJ
Foto's: Kawasaki Press