Motorsport LIVE: Weekend van 6-7 april 2019

Ook tijdens de ‘heilige Vlaamse Wielerweek’ is er plaats voor Motorsport. Tenminste, als je een echte motorsportliefhebber bent. Het WK Superbike strijkt neer op het Aragon Motorland circuit in Noord-Spanje voor de eerste Europese ronde van het seizoen. Het MXGP-circus trekt naar Noord-Italië voor de GP van Trentino.

WK Superbike – Aragon Motorland

Na twee ronden, of zes verreden races (2 hoofdraces + 1 Superpole-race per weekend) staat Alvaro Bautista stevig aan de leiding in het WK Superbike. De Spanjaard won alle zes tot nog toe verreden races en vergaarde zo 124 punten. Dat zijn er 26 meer dan Jonathan Rea. Moeten de viervoudige wereldkampioen Superbike en Kawasaki zich zorgen beginnen maken? Misschien wel. Maar wellicht meer over Alvaro Bautista zelf dan over diens Ducati Panigale V4R. Bautista’s ploegmaat, de Welshman Chaz Davies, wist in de twee eerste ronden van het seizoen slechts 18 punten te verzamelen met de nieuwe machine. Een zelfde constatering geldt voor de Ier Eugene Laverty, die ook op een Panigale V4 R zit. Maar wellicht beschikt Laverty’s Goeleven-team niet over hetzelfde materiaal als het fabrieksteam.

 

Alvaro Bautista triomfeerde dit jaar al in elke verreden race!

Niettemin, onderstreepte Bautista tijdens de twee eerste ronden, het cliché dat MotoGP-rijders nét iets sneller zijn dan rijders uit het WK Superbike. Benieuwd of Rea, of andere rijders dit weekend wel tegengas kunnen bieden op Motorland Aragon. Gisteren viel er overigens nog positief nieuws te rapen uit de WK Superbike-paddock. Ten Kate Racing keert in mei terug naar het WK Superbike, met Yamaha en de Fransman Loris Baz! En dat betekent dat Yamaha dan niet minder dan vijf (min of meer) officiële rijders heeft in het WK Superbike. Benieuwd wat die blauwe armada vermag tegen het rode en groene gevaar!

Op Aragon Motorland wordt dit weekend ook het WK Supersport 300 op gang geschoten. Een WK zonder Belgische rijders maar wel met een Belgisch team: MtM Racing Kawasaki. Het team uit Mol brengt de Nederlanders Jeffrey Buys en Dion Otten aan de start. Verder staan voor Nederland ook Scott Deroue en Robert Schotman (beiden Motoport Kawasaki), Victor Steeman en Koen Meuffels (beiden Freudenberg KTM) én Finn Debruim (Trasimeno Yamaha) aan de start.

Eurosport2 zendt dit weekend alleen het WK Superbike uit. Wie ook het WK Supersport en het WK Supersport 300 wil volgen, moet dat via de Eurosportplayer of de WorldSBK Video Pass doen.

MXGP – GP van Trentino

Het Red Bull KTM-fabrieksteam heeft de titelstrijd in beide GP-klassen meer dan ooit in z’n greep. Antonio Cairoli heerste als vanouds in Valkenswaard en Jorge Prado deed hetzelfde in de MX2. Toch bewezen de Belgische rijders in Valkenswaard dat de cross hier nog niet dood is. Clément Desalle werd onverhoopt tweede in de MXGP, op een bodemsoort die hem niet zo ligt en Jeremy Van Horebeek viel net naast het podium. In de MX2 mocht Jago Geerts voor de eerste maal dit jaar plaats nemen op het podium. Een zicht dat we vaker hopen te zien.

Jago Geerts scoorde in de GP van Nederland een mooie 3e plaats. Is de Kempenaar nu echt vertrokken?

De klap op de vuurpijl was de zege van Amandine Verstappen bij de Vrouwen. Aangezien Amandine een stuk jonger is dan haar tegenstandsters is de kans groot dat ze in de komende jaren kan meestrijden voor de wereldtitel. De Yamaha-rijdster leidt overigens nu het WK-klassement. Tot slot nog even meegeven dat Liam Everts, de zoon van 10-voudig wereldkampioen Stefan, in Valkenswaard z’n eerste punten in het EK 125cc pakte en dat als 14-jarige.

Eurosport2 zendt zondag alleen de tweede manches van de MXGP en MX2 uit. Wie toch niets wil missen van de GP van Trentino kan dit volgen via de Eurosportplayer of op MXGP TV.

 

Motorsport LIVE: 6-7 april 2019

Zaterdag 6 april

WK Superbike - Motorland Aragon

11:00-11:35                 WK Superbike Superpole – LIVE op Eurosport2

14:00-15:00                 WK Superbike Race 1 – LIVE op Eurosport2

 

Zondag 7 april

WK Superbike – Motorland Aragon

11:00-12:00                 WK Superbike Superpole Race – LIVE op Eurosport2

20:00-20:25                 WK Superbike Race 2 – samenvatting op Eurosport1

MXGP – GP van Trentino

17:00-18:00                 MXGP Manche 2 – LIVE op Eurosport2

18:00-18:30                 MX2 Manche 2 – samenvatting op Eurosport2

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: Ducati Media House, KTM Images/Ray Archer, Yamaha Racing

Geschreven op 3 april 2019
© Motoren & Toerisme