Long Read: De Triumphs van Elvis Presley!

Het gerucht dat Elvis Presley een Triumph-fan was, en dat hij in 1965 tijdens filmopnames in Californië maar liefs negen (ja, 9!) Triumphs op één en dezelfde dag kocht voor z’n vrienden uit Memphis, deed al decennialang de ronde. Nu de originele cheques, getekend door Elvis Presley himself, opeens zijn opgedoken blijkt dat gerucht nog te kloppen ook! Triumph Motorcycles is nu naarstig op zoek naar deze machines en rekent daarvoor graag op jullie hulp!

Tekst: Alan Cathcart/BJ

Foto's: Triumph Motorcycles

Elvis Presley is een eeuwigdurende muzieklegende en een cultureel icoon. De bestverkopende zanger uit de muziekgeschiedenis speelde daarbovenop ook nog eens in 31 Hollywood-films mee. Maar Elvis was ook een gepassioneerd motorrijder en zou vanaf z’n jeugd in Memphis (Tennessee) al een aantal Harley-Davidson bezitten. Ook in een aantal van z’n films is Elvis op een motorfiets te zien, waaronder een rood en zilverkleurige Triumph 650 Bonneville ‘Desert Sled’, in de komische western Stay Away Joe uit 1968.

Elvis Presley schitterde in 1968 in 'Stay Away Joe' op een Triumph Desert Sled. Foto credit: Triumph Motorcycles

Elvis’ introductie tot het Engelse merk dateert van enkele jaren voordien.  In juni 1965 was hij in de Samuel Goldwyn Studios in Hollywood bezig met de opnames voor de musical Frankie and Johnny. Z’n vrije tijd tijdens de opnames bracht Elvis met de Memphis Mafia – z’n oude vriendenclub uit Tennessee – in z’n villa in Bel Air door. Jerry Schilling, één van Elvis’ vrienden, had toen net bij lokale Triumph-dealer Bill Robertson & Sons op Santa Monica Boulevard  een voorschot betaald voor een nieuwe Triumph T120 650 Bonneville. Toen Schilling met de Triumph thuiskwam, vraag Elvis hem of hij er eens mee mocht rijden. Toen een hij een halfuur later thuiskwam had hij een grote grijs op z’n gezicht. Elvis was dusdanig onder de indruk van de Engelse motorfiets dat hij z’n transport-manager Alan Fortis opdroeg, “Er eentje voor elk van 'the guys' te bestellen, maar het moet nog tegen vanavond gebeuren!

De originele cheques, waarmee Elvis Presley in 1965 de negen Triumphs zou betalen. Foto credit: Triumph Motorcycles

Bill Robertson & Sons slaagde erin om diezelfde dag nog zeven Triumphs af te leveren. Al waren ze niet identiek, maar ging het om een mix tussen 650 TR6’en en de sportieve 650 T120 met dubbele carburatoren. Met z’n achten (inclusief Jerry Schilling op z’n eigen motorfiets) reden ze rond in Bel Air en de omliggende villawijken en dat tot laat op de avond. Ze zouden er pas mee ophouden toen buurtbewoners de politie hadden gebeld met klachten over geluidsoverlast. De twee resterende Triumphs werden twee dagen later afgeleverd, en vanaf toen gingen ze met z’n tienen op pad om optimaal te profiteren van Elvis’ schaarse vrije tijd. Op zondagen, Elvis enige vrije dag in Hollywood, zouden ze langere ritten maken over de befaamde Pacific Coast Highway.

Elvis Presley op een Bonneville 650 Desert Sled in de komische western 'Stay Away Joe' uit 1968.

De negen originele Elvis Presley Triumphs zijn verloren gegaan in de nevelen der tijd. Na de zomer van 1965 lopen zelfs alle administratieve sporen dood. Triumph Motorcycles doet nu een wereldwijde oproep om deze historische motorfietsen helpen op te sporen of tenminste duidelijkheid te geven over het lot ervan. Triumphs hoop is dat tenminste één van deze negen motorfietsen terug op zal duiken, om vervolgens een plaatsje te krijgen tussen andere historische machines van het Engelse merk, in het museum van het merk in Hinckley. Wie enige informatie gerelateerd aan deze historische machines heeft, wordt verzocht contact op te nemen met Triumph via het volgende emailadres: ElvisTriumph@TriumphMotorcycles.com

Een unieke ‘Elvis Presley’  Triumph en bijpassende Les Paul gitaar

De onthulling van dit opmerkelijke verhaal betekende ook een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van Triumph Motorcycles. Om de gezamenlijke geschiedenis van beide iconische merknamen te vieren sloegen Triumph Motorcycles en Elvis Presley Enterprises de handen in elkaar en bestelden ze samen een unieke custom motorfiets. De opbrengst van die unieke motorfiets – gebaseerd op een 2023 Triumph T120 – gaat naar een goed doel. De vormgeving van deze special ‘Elvis Presley’ Custom Triumph is het werk van custom-artiest J. Daar.  De inspiratie voor de machine komt van de motorfietsen van de Memphis Mafia, de Desert Sled uit de Elvis-film Stay Away Joe en de look van z’n iconische Comeback Special uit 1967. Het ontwerp bestaat uit gouden blokletters, waarmee de naam ‘Elvis’ in spotlights geschreven staat, daarnaast zijn er ook nog silhouetten op een rode achtergrond, een verwijzing naar het ontwerp van de set van z’n beroemde Comeback-optreden uit 1968.

De motorfiets werd op 6 oktober van dit jaar onthuld op het Barber Vintage Festival in Birmingham, Alabama waar hij te zien was naast andere bekende Triumph motorfietsen. Daarnaast werd ook een Les Paul gitaar, met dezelfde vormgeving als de motorfiets, tentoongesteld. Zowel de motorfiets als de gitaar zullen geveild worden, de opbrengst van die verkoop gaat naar één van Elvis favoriete goede doelen, de Goodwill Homes Community Services in Memphis.

De motorfiets werd op 6 oktober van dit jaar onthuld op het Barber Vintage Festival in Birmingham, Alabama waar hij te zien was naast andere bekende Triumph motorfietsen. Daarnaast werd ook een Les Paul gitaar, met dezelfde vormgeving als de motorfiets, tentoongesteld. Zowel de motorfiets als de gitaar zullen geveild worden, de opbrengst van die verkoop gaat naar één van Elvis favoriete goede doelen, de Goodwill Homes Community Services in Memphis.

Geschreven op 26 december 2023
© Motoren & Toerisme