Interview: Liam en Stefan Everts

Vanaf morgen rijdt de 16-jarige Liam Everts officieel in de kleuren van Red Bull. Aan de vooravond van een nieuw seizoen blikken Liam en vader Stefan vooruit. 

 

Over de extra druk die de achternaam Everts met zich brengt...

Liam: "Natuurlijk brengt m'n achternaam druk met zich mee. Maar eens ik van start ga in een wedstrijd, verdwijn ik in m'n eigen bubbel en focus ik alleen op mezelf, m'n motorfiets en het circuit. Maar het blijft hoe dan ook speciaal."

Stefan: "Ik heb er toch gemengde gevoelens bij. Langs de ene kant, ben ik blij dat Liam niet alleen in mijn voetsporen volgt, maar ook in die van z'n grootvader (viervoudig wereldkampioen Harry Everts), en zo de naam Everts levend houdt in onze sport. Anderzijds, ben ik me ook heel bewust van de risico's die onze sport inhoudt. Geloof me, ik maak me daar ongerust over en hoop dan ook dat hij zich maar niet zwaar blesseert."

Over de rol van vader Stefan als 'leraar'.

Liam: "Pa is iemand waar ik enorm naar opkijk, maar hij blijft nog steeds m'n vader. Hij is streng wanneer dat nodig is. Nu en dan zet hij me op m'n plaats, wanneer ik iets verkeerd doe. Het is dan aan mij om daar lessen uit te trekken en die fouten volgende keer niet meer te maken."

Stefan: "Ik begeleid Liam in alles wat hij doet en probeer daarbij zoveel mogelijk risico's te vermijden. Vanaf de allereerste dag dat hij op een motorfietsje zat, heb ik altijd de veiligheid laten primeren. Ik geeft hem altijd m'n eerlijke mening, we werken samen aan z'n zwakke punten en proberen daarbij niet te snel te gaan. Omdat er zo al druk genoeg is, wil ik hem er niet nog meer opleggen. Ik weet immers hou het aanvoelt, want mijn vader was ook iemand met een bekende naam. Hij en ik benaderden alles op een kalme manier. Het resultaat daarvan was dat ik voor een lange tijd op het allerhoogste niveau kon blijven presteren."

Over het evenaren van Stefans 10 wereldtitels

Stefan: "Het zou geweldig zijn mocht hij ooit wereldkampioen worden. Drie generaties wereldkampioenen, da's ongezien. Ik hoop het alvast van harte, maar ik zou ook al tevreden zijn als Liam evenveel wereldtitels haalt als z'n grootvader."

Over Liams doelen voor 2021

Liam: "Het doel is om ervaring op te bouwen. Omdat er een aantal rijders terugkeren van het WK MX2 naar het EMX 250 (Europees kampioenschap, nvdr) zal dat niet makkelijk zijn. Het zal zelfs heel moeilijk worden. Maar ik ben er zeker van dat geduld en hard werk me op de kaart zullen zetten. Alles is aanwezig. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer we de puzzelstukjes op de op de juiste plaats gaan leggen, tot zelfs het kleinste stukje past."

Stefan: "Uiteraard hebben we een hele hoop werk voor de boeg. Liam moet nog steeds veel ervaring opdoen, en beter te leren omgaan met de druk die z'n achternaam met zich meebrengt. Maar de passie is er zeker, samen met hard werk en discipline. Hij heeft ook de feeling, het talent en het inzicht in z'n DNA zitten."

Over de overstap naar een hogere klasse (van EK 125 naar EK 250).

Liam: "Ja, dit seizoen rijdt ik een klasse hoger. De motivatie is er, we moeten alleen nog wat geduld oefenen vooraleer we er weer aan kunnen beginnen. Dat betekent dat ik nu hard train en er volledig voor zal gaan tijdens de wedstrijden."

Stefan: "Het is belangrijk om niet met al te grote verwachtingen van start te gaan, want dan zal je alleen ontgoocheld worden. Als we realistisch blijven, moeten we op een plaats in de top-5 mikken. En wie weet komt er misschien nu en dan eens een uitschieter. Het wordt hoe dan ook een zwaar seizoen."

Over de armblessure van vorig seizoen

Liam: "Ik train nu heel wat op Belgische en Nederlandse circuits, om me zo comfortabel mogelijk te voelen op de motorfiets. Daarnaast wil ik ook m'n snelheid gevoel opdrijven en dat om volledig klaar achter het starthek te staan wanneer het EK terug begint. M'n arm is ondertussen volledig genezen, daar heb ik geen last meer van. Er zit weliswaar nog een klein metalen plaatje in, maar we hebben besloten om dat er pas na het seizoen uit te laten halen."

Stefan: "We maken op alle fronten vooruitgang. Liam wordt nu stilaan een jonge man, en gedurende het voorbije jaar heeft hij zowel op fysiek als mentaal vlak grote stappen gezet. Ons plan? Geduldig zijn en alle dingen op z'n tijd laten komen. Het laatste wat ik wil is dat hij tijdens de ontwikkelingsfase van z'n carrière zwaar geblesseerd raakt. Z'n meest recente crash was geen stuurfout, maar wel een technisch probleem met de motorfiets. Het is als rijder cruciaal om dat ten volle te beseffen. Ook al omdat hij de afgelopen jaren zoveel trainingsuren en -kilometers heeft gemaakt."

Bron: Red Bull Content Pool

Bewerking/vertaling: BJ

Foto's: Red Bull Content Pool/Gino Maes

Geschreven op 31 maart 2021
© Motoren & Toerisme