Industrienieuws: BMW tekent langdurig contract met batterijleverancier Northvolt

De BMW Group – die naast BMW Motorrad ook BMW auto’s, Mini en Rolls Royce omvat – heeft een lange termijn contract met het Zweedse Northvolt afgesloten voor de toelevering van batterijcellen. De leveringen van batterijcellen van de zogenaamde ‘5e generatie’ zullen pas vanaf 2024 beginnen. Northvolt bouwt momenteel aan een nieuwe ‘gigafabriek’ in het Noord-Zweedse Skellefteå. De deal tussen de BMW Group en Northvolt zou zo’n 2 miljard Euro waard zijn.

De keuze voor Northvolt als batterijleverancier, naast bestaande leveranciers CATL en Samsung SDI, werd ingegeven door de aanpak van de Zweden. Zo zal Northvolt in de nieuwe gigafabriek alleen gebruik maken van groene energie, opgewekt door  wind- en waterkracht, om de batterijcellen te produceren. BMW wil tegen 2023 maar liefst 25 geëlektrificeerde modellen op de markt hebben. Meer dan de helft daarvan zal volledig elektrisch aangedreven zijn.

Om die ambitieuze doelstelling te halen moeten ook de leveranciers van de BMW Group een tandje bijsteken. Zo bouwt de Chinese batterijenfabrikant CATL momenteel aan een nieuwe fabriek in het Duitse Erfurt. “Duurzaamheid wordt een belangrijk aspect van de bedrijfsstrategie van de BMW Group en moet bovendien ook een sleutelrol spelen in de verdere verbreiding van EV’s (elektrische voertuigen)”, aldus nog Andreas Wendt, lid van de RvB van de BMW Group.

 

Bron: BMW Group Press

Foto: BMW Group Press

Geschreven op 16 juli 2020
© Motoren & Toerisme