Het toerlijstje: Vijf Nederlandse streektips voor de eerste échte rit van 2022

Vorige week kon je op deze fijne website vijf streektips voor een geslaagde ‘eerste, échte rit van 2022’ in België. Nu lijsten we vijf Nederlandse streken op waar het goed toeren is. Vooral als inwoner van de zogenaamde Vlaamse Ruit sta je in bepaalde Nederlandse streken weleens perplex over hoeveel open ruimte er wél is. Het lijkt wel alsof je er een stuk vrijer ademt dan in het centrum Vlaanderen met z’n ruimtelijke wanorde. Om van een dagtocht makkelijker een weekendje weg te maken hebben we er meteen ook de links van de respectievelijke toeristische diensten bijgezet.

1. Zeeland

Er is in héél Nederland geen provincie waarvan de naam beter de aard van de streek weergeeft dan Zeeland, want dit is een provincie van water en land. Een provincie van schiereilanden vol met dijkweggetjes waar zelfs af én toe enig reliëf in zit. De Zeeuwse (schier)eilanden zijn bijzonder, maar het aan België vasthangend Zeeuws-Vlaanderen is toch nog niet iets typischer.

Meer info: http://www.zeeland.com/nl-nl/visit

 

2. De Achterhoek

De Achterhoek is geen provincie op zich, wel een streek met een heel eigen identiteit binnen Gelderland. Het is een landbouwstreek vol kleine, stille weggetjes die langs verrassende landschappen voeren. Een streek van watermolens en kastelen ook. Maar ook van straffe feesten zoals 'De Zwarte Cross' en de legendarische Nederlandstalige band 'Normaal'. Hier lijkt de drukte van de Randstad wel duizenden kilometers ver weg.

Meer info: https://achterhoek.nl/

 

3. Zuid-Limburg

Wie op zoek is naar stuurmanswegen, komt ze zeker in Zuid-Limburg tegen”, het zou zomaar een slogan van de plaatselijke toeristische dienst kunnen zijn en nog eentje die waar is ook. In dit land van bergen en dalen, is het naast fijn sturen ook gewoon goed toeven. Op culinair gebied sluit men hier naadloos aan op de bourgondische drank- en eetcultuur van de zuiderburen.

https://www.visitzuidlimburg.nl/

4. Drenthe

Geen provincie met meer motorcultuur in heel de Benelux dan Drenthe, want Assen is zowat de Europese hoofdstad van de motorsport. De regio eromheen is, zeker naar Vlaamse normen, vooral leeg en stil. Een streek van hunebedden en turf, maar ook vaarten en vlakten. Heel veel kronkelbaantje tref je er niet aan, maar voor wie gewoon van ‘kachelen’ over rustige landwegen houdt is hier zeker plaats genoeg.

Meer infohttps://www.magischdrenthe.nl/

5. Flevoland

Flevoland is de jongste en kleinste provincie van Nederland. Een land dat létterlijk en figuurlijk veroverd werd op het water en dat eigenlijk in het hart van Nederland. Ook hier tref je wijdse vlakten én dijkweggetjes aan. Maar ook pittoreske havenstadjes zoals Urk en natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen. De centrale ligging maakt dat Flevoland maar liefst aan vijf andere provincies grenst: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel en Friesland.

Meer infohttps://www.visitflevoland.nl/nl

 

Tekst: BJ

Foto's: Archief Motoren & Toerisme

 

Geschreven op 10 februari 2022
© Motoren & Toerisme