Het sportlijstje: Eén Belgische vrouw en vier mannen die in ’22 op het WK-podium mikken!

Motorsport-disciplines mogen dan geen olympische status hebben, toch blinken de gouden, zilveren en bronzen medailles er even hard. Ook dit jaar gaat een aantal Belgen, in vaak niet zo voor de hand liggende disciplines en ver weg van de nationale media-aandacht, op zoek naar mondiale medailles én wie weet misschien wel de ultieme bekroning in de vorm van een werelditel. Van de vijf motorsporters uit dit lijstje hebben er twee al  mogen proeven van die hoogste eer, de andere popelen wellicht van ongeduld.

 

1. Xavier Siméon - WK Endurance - SERT Yoshimura Motul

Foto: Suzuki Racing/David Reygondeau

Xavier Siméon lijkt helemaal z’n draai gevonden te hebben in het WK Endurance. Vorig jaar werd hij wereldkampioen met SERT Yoshimura Motul, zeg maar hét beste endurance-team ter wereld. Siméons objectief voor 2022 is duidelijk dat nog eens overdoen. De Brusselaar, die ondertussen in Andorra resideert, geeft deze week in de nieuwste editie van Motoren & Toerisme meer tekst en uitleg bij z’n liefde voor het vak.

Facebookpaginahttp://www.facebook.com/xaviersimeon10

 

2. Jago Geerts - WK MX2 - Monster Energy Yamaha

Foto: Photographic Art - Jago Geerts Media

Geerts is de vice-wereldkampioen MX2 van 2021, dit jaar is de wereldtitel dus duidelijk het doel van de Balenaar. De Monster Energy Yamaha-rijder zal die wereldkroon wel niet zomaar krijgen want in deze klasse tot 23 jaar wemelt het van jonge wolven met héél véél honger en dadendrang. Jago's verrichtingen zijn ook dit jaar weer rechtstreeks te volgen op Play Sports.

Facebookpagina: http://www.facebook.com/Jagogeerts93official

3. Amandine Verstappen - WK Motorcross voor Vrouwen - 9MM Energy Drink Bud Racing Kawasaki

Amandine Verstappen – geen familie van – is al jaren dé vaandeldraagster van de Belgische ‘vrouwencross’. Tot hiertoe was een 4e plaats in de WK Eindstand het beste resultaat van de 9MM Energy Drink Bud Racing Kawasaki-rijdster. Vorig jaar won de pilote uit Luik wel de prestigieuze Franse MX Feminin-titel.

Facebookpaginahttp://www.facebook.com/www.amandineverstappen.be

4. Antoine Magain - WK Enduro E1 - Sherco Racing Factory-team

Nadat hij in België alles gewonnen had wat er te winnen viel in de discipline, richtte Antoine Magain z’n pijlen enkele jaren geleden op het WK Enduro1. Daar is hij in enkele seizoenen uitgegroeid tot één van de smaakmakers in de E1-klasse, waarin hij op een 125 cc tweetakt Sherco uitkomt. Na een 3e plaats in de E1 in 2020, wil hij dit seizoen beter doen. Naast het WK staat ook het Assoluti d’Italia-kampioenschap op z’n wedstrijdkalender.

Facebookpagina: http://www.facebook.com/antoinemagain.minimax

5. Marvin Vanluchene - WK Zijspancross - Sidecarteam Vanluche

Foto: FIMsidecarcross.com/Stijn Van Overbeke

Zijspancross is een beetje het stiefbroertje van het motorcross. Geen fabrieksteams of dikke budgetten zoals in de MXGP in dit WK. Wél pure liefhebbers die de vele uren training en lange verplaatstingen bijna allemaal combineren met een dagtaak. Vanluchene werd in 2018 al eens wereldkampioen Motorcross en wil na een 2e plaats in 2021 natuurlijk de wereldkroon veroveren. Pikant detail: Vanluchenes bakkenist Robbie Bax is de broer van regerend wereldkampioen en voornaamste rivaal Etienne Bax!

Facebookpaginahttp://www.facebook.com/SidecarteamVanluchene

 

Tekst: BJ

Foto's: Suzuki Racing/David Reygondeau, Photographic Art-Jago Geerts Media, Bud Racing Kawasaki, Sherco Racing, FIM Sidecarcross.com/Stijn Van Overbeke

Geschreven op 8 februari 2022
© Motoren & Toerisme