Future Metal: Triumph TE-1

Triumph Motorcycles pakt aan het begin van deze nieuwe lente uit met beelden van z'n toekomstige e-motorfiets, de TE-1. De TE-1 heeft dezelfde stijlkenmerken als de Street en Speed Triples; dus een strak vormgegeven naked met een agressief uiterlijk. Het feit dat Triumph nu beelden van de TE-1 vrijgeeft heeft alles te maken met het afronden van de tweede fase in het project. Een project dat Triumph Motorcycles niet alleen aanging maar met andere partners uit de Britse academische en industriële wereld. 

Zo werkt Triumph Motorcycles aan het TE-1-project samen met WMG (Warwick Manufacturing Group), de onderzoekspoot van Warwick University (Coventry, nvdr). Daarnaast ging het voor de ontwikkeling van de krachtbron in zee met Integral Powertrain LTD. Integral Powertrain ontwikkelde dus de 130 kW (of 180 pk) sterke motor. Die elektrische motor zou volgens Triumph nauwelijks 10 kg wegen. Voor de ontwikkeling van de eigenlijk aandrijflijn en de batterij deed Triumph een beroep op de expertise van Williams Advanced Engineering (WAE). Dit laatste bedrijf is de engineering-poot van het Williams F1-team, die ook projecten voor derden aanneemt. 

Triumph en z'n partners in dit TE-1 project konden voor de financiering ervan rekenen op de steun van Innovate UK en het Office for Zero Emission Vehicles, beiden staatsinstellingen van de Britse overheid die onderzoek naar schone technologieën subsidiëren.

 

Tekst: BJ

Foto's: Triumph Motorcycles

Geschreven op 23 maart 2021
© Motoren & Toerisme