Future Metal: Nieuwe Supersport Kawasaki op komst

Kawasaki broedt op een nieuwe Supersport-machine. Da's geen gerucht, wel een feit. De Amerikaanse poot van Kawasaki Motors postte onlangs onderstaand filmpje van een op komst zijnd Supersport-model.

In een tijd waarin Supersport-machines zeldzamer en zeldzamer worden op de openbare weg, lijkt Kawasaki nu toch op weg om een nieuwe 600cc viercilinder sportmachine te lanceren. Afgaand op de content van de video lijkt die in de eerste plaats circuit-gericht te zijn. Da's niet zo verwonderlijk want Supersport-machines worden nu vooral voor trackdays en racen ingezet.  Kawasaki's huidige Supersport-wapen, de ZX-6R evolueerde de afgelopen 10 jaar slechts met mondjesmaat. In Europa verdween het model 'stilletjes' uit het Kawasaki-gamma. Met de Ninja 650 heeft Kawasaki weliswaar een gebruiksvriendelijker alternatief als wegmotor, maar de sportieve twin is natuurlijk niet inzetbaar in de eigenlijke Supersport-klasse. 

 

Door de invoering van nieuwe technische regels voor het WK Supersport zijn sinds het seizoen 2022 twee- (de Ducati Panigale V2) en driecilinder motorfietsen (de MV Agusta F3 800 en de Triumph RS 765). Bovendien liet Yamaha de YZF-R6 de afgelopen wel (met mondjesmaat) evolueren en lanceerde Honda een raceversie van de CBR 600 RR voor de Japanse en Noord-Amerikaanse markt. Dat alles maakt dat Kawasaki dringend een nieuw homologatie-model nodig heeft, wil het merk competitief blijven in het WK Supersport en de verschillende nationale kampioenschappen. Het is echter nog maar de vraag of Kawasaki de toekomstige ZX-6R - of plakt men er het predikaat 'Ninja' op? - ook in Europa voor weggebruik zal laten homologeren.

Meer nieuws over de nieuwe Kawasaki Supersport volgt begin juni.

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Kawasaki Motors USA

Geschreven op 23 mei 2023
© Motoren & Toerisme