Sport kort: Vers bloed voor SSP600 - Enduropale verzet - Joël Robert geëerd

Next Generation Supersports: Vers bloed voor de SSP600

Bij de start van deze eeuw was het toen nog piepjonge WK Supersport mondiaal misschien wel de spectaculairste klasse. De afgelopen jaren zat de klasse echter in verval en was de spoeling qua motorfietsen erg dun. Het waren voornamelijk Yamaha's en Kawasaki's die de dienst uitmaakten, samen met enkele MV Agusta's. Om de klasse het broodnodige vers bloed te geven, boog de werkgroep Superbike van de FIM - waaronder de Supersport 600-klasse valt - zich over nieuwe reglementen. Enerzijds werd er daarbij vastgehouden aan de bestaande reglementering aangaande cilinderinhoud en cilinders.

Vanaf 400cc tot 600cc            viertakt          4-cilinders

Vanaf 500cc  tot 675cc           viertakt          3-cilinders

Vanaf 600cc  tot 750cc           viertakt           2-cilinders

 

Daarnaast wordt er nu ook een Next Generation-reglement geïmplementeerd. Dat is gericht op modellen die omwille van hun cilinderinhoud niet binnen de bestaande reglementering vallen. Zij krijgen verplichte elektronica aan boord, die via het ride-by-wire-systeem hun toerentallen controleert. Drie motorfietsen die we dankzij het Next Generation-reglement dit jaar al in het WK Supersport in actie zullen zien zijn:

Ducati Panigale V2

Ducati Panigale V2
Motor: vloeistofgekoelde tweecilinder viertakt
CI: 955 cc
Drooggewicht: 176kg
Rijklaar gewicht: 200kg
Vanaf: € 19.190,00

MV Agusta F3 800 

MV Agusta F3 800
Motor: vloeistofgekoelde driecilinder lijnmotor viertakt
CI: 798 cc
Drooggewicht: 173kg
Vanaf: € 17.390,00

Triumph Street Triple 765 RS

Triumph Street Triple RS
Motor: vloeistofgekoelde driecilinder lijnmotor viertakt
CI: 765 cc
Drooggewicht: 166kg
Vanaf: € 11.900,00

Dit laatste model is in wezen een naked bike, maar krijgt een dispensatie om een racestroomlijn te gebruiken. Overigens experimenteerde Triumph vorig jaar al met een raceversie van de Street Triple 765 RS in het British Supersport-kampioenschap. Dynavolt Triumph-rijder Kyle Smith wist daarbij twee races te winnen op de 'aangeklede' Street Triple. 

Links de raceversie, rechts de standaard Triumph Street Triple RS. Foto: Triumph Motorcycles Press

Ook de Kawasaki ZX-636R en de Suzuki GSX-R750 zouden in aanmerking kunnen komen als Next Generation-supersportmodel. Bij de Kawasaki, die in wezen een ZX-6R is met 36 extra cc's, zou dat volgend jaar zijn. Bij de Suzuki liggen de zaken iets moeilijker aangezien het huidige model nog niet met ride-by-wire is uitgerust. Zowel de Kawasaki als de Suzuki zijn niet meer te koop op de Europese markt, maar zitten in landen als Australië, Canada en de Verenigde Staten nog wel in de respectievelijke gamma's.

 

Enduropale verschoven naar eind februari

Alhoewel het Franse 'zandkampioenschap' (Championnat des Sables) in volle gang is, hebben de organisatoren van de koninginneproef, de Enduropale du Touquet, besloten om hun wedstrijd te verschuiven. Die beslissing komt er in het licht van de vijfde coronagolf die ook Frankrijk in z'n greep houdt. De 'moeder van alle strandraces' was oorspronkelijk voorzien voor het laatste weekend van januari (28-30 jan) en wordt nu een maand vooruit geschoven. Vorig jaar kon de Enduropale du Touqet niet doorgaan omwille van de coronacrisis. De laatste editie van de Enduropale du Touquet werd in januari 2020 gewonnen door Milko Potisek (Yamaha) voor onze landgenoot Jeremy Van Horebeek (Honda) en de Brit Nathan Watson.

 

FMWB eert Joël Robert met collectors card

 

Precies één jaar geleden moesten we afscheid nemen van één van België's beste motorsporters ooit: Joël Robert. Robert verloor op 13 januari 2021 de strijd tegen corona en dat op 77-jarige leeftijd. Om z'n belangrijkste kampioen ooit te eren heeft de Waalse vleugel van de Belgische Motorrijdersbond, de FMWB, nu een collectors card met Roberts beeltenis op uitgebracht. Opvallend is dat de FMWB de collectors card gebruikt voor de vergunninghouders van de toersectie! Maar daarnaast worden er ook exemplaren voor verzamelaars aangeboden. Meer informatie op de website van de BMB: www.fmb-bmb.be

 

Tekst: BJ

Foto's: Ducati Media House, Triumph Motorcylces Press, Enduropale du Touquet, BMB/FMWB

Geschreven op 12 januari 2022
© Motoren & Toerisme