Boek: Ducati Superbike 2002-2018

Het tweede deel van Alan Cathcarts’ historie van de Ducati Superbike is nu uit.

M&T-medewerker Alan Cathcart is een vooraanstaande connaisseur als het op de superbikes van de constructeur uit Borgo Panigale aankomt. Zo’n 35 jaar geleden behoorde Alan op z’n Ducati 851 tot het kruim der favorieten in de legendarische Battle of The Twins-klasse (BOTT). De banden die hij toen al had met Ducati stelden hem in staat om met de regelmaat van een klok testritten te maken met het fabrieksmateriaal uit Borgo Panigale.

Boek Ducati Superbike 1988-2001

Vorig jaar bracht Cathcart bij de Italiaanse uitgeverij Edizioni FBA Motoitaliane al een eerste boek over Ducati Superbikes uit. Daarin behandelde hij de periode tussen 1988 en 2001, die je gerust als het hoogtepunt van Ducati’s hegemonie in het WK Superbike kan beschouwen. Nu is een vervolg op dat boek en daarin vat Cathcart de periode tussen 2002 en 2018 samen.

Het boek begint bij de introductie van de Testastretta versie van Ducati’s bekende L-twin en op datzelfde moment kwam ook de 999 ten tonele. Alle evoluties van de fabrieks-Ducati 999’s komen aan bod en telkens legt Alan de verschillen met de voorgangers uit. Na de 999 kwam de 1098 en ook dat model, en al z’n evoluties, wordt uitgebreid belicht.

Cathcart heeft niet alleen aandacht voor de rode hardware, maar ook voor de menselijke software die de machinerie moet bedienen. En zo krijgt Carlos Checa, die in 2011 de laatste wereldkampioen op een Ducati V-twin werd, de aandacht die hem toekomt.

Het boek vervolgt, met de geschiedenis van de 1199-versie van de Panigale – zoals Ducati’s Supersport- en Superbike-modellen vandaag de dag nog steeds noemen – en dat tot in 2018. Dat was immers het laatste jaar waarin Ducati met een V-twin in het WK Superbike uit zou komen. Een jaar later werd de Panigale V4 R  immers de motorfiets die na 30 jaar van V-twin-gedonder de fakkel overnam.

Ducati Superbike 2002-2018 is onmisbaar voor elke Ducati-fan, maar is tegelijkertijd ook interessante lectuur voor de die-hard WK Superbike-fan en iedereen die geïnteresseerd is in de beter motorracetechniek. Als geen ander weet Alan Cathcart én de technische evoluties van een motorfiets te belichten, maar ook het daardoor veranderde rijgedrag van de motorfiets in kwestie te lezen, begrijpen en beschrijven.

 

Het boek Ducati Superbike 2002-2018 is 180 bladzijden dik en kost €39 (verzendingskosten niet inbegrepen) en is alleen te bestellen via de website van uitgeverij Edizioni FBA Motoitaliane: https://www.motoitaliane.it/en/prodotto/ducati-superbike-2002-2018/

 

Tekst: BJ

Foto: Edizioni FBA Motoitaliane

Geschreven op 18 september 2023
© Motoren & Toerisme