Boek: Ducati Superbike 1988-2001

M&T-correspondent Alan Cathcart had zich geen betere timing voor de lancering van z’n nieuwste boek kunnen dromen. Die viel namelijk, min of meer toch, samen met Ducati’s eerste wereldtitel in het WK Superbike sinds 2011.  En dus zet Ducati Superbike 1988-2001’ het glorierijke verleden van het merk uit Bologna in dat productie-WK nog eens extra in de schijnwerpers. Alan was eind jaren ’80, begin jaren ’90 zelf een zeer begenadigd motorracer, die vooral hoge ogen gooide in typische internationale viertakt-klassen van toen zoals de Battle of the Twins (BOTT) en het British European American Motorcycle Racing-gebeuren (Bears). Dat maakte  Alan als journalist uitstekend geplaatst om fabrieksmachines aan de tand te voelen.

Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat Alan de enige journalist ter wereld is die elke fabrieks-Ducati Desmo V-twin mocht testrijden en dat tussen 1988 en 2015. In die periode reed Alan dus ondermeer met de machines van z’n Carl Fogarty, maar ook van Troy Corser, Doug Polen, Troy Bayliss en Carlo Falappa.

Op 160 pagina’s schetst Alan de geschiedenis van de Desmo V-twin fabrieksmachines en dat vanaf de geboorte van het Desmoquattro-blok, over ondermeer het prototype van de 851 tot en met de 996R uit 2001. Per modeljaar wordt er ruim aandacht – in woord en beeld – besteed aan het verloop van het seizoen voor motorfiets en team. Tegelijkertijd krijg je ook de essentie van Alans toenmalige testwerk voorgeschoteld. Op die manier zie je de Ducati superbike, waar je eigenlijk geen andere typeaanduiding op kunt plakken, jaar na jaar evolueren. Een evolutie die niet revolutionair is, maar allesbehalve stil staat.

Het boek is deels in Engels, deels in Italiaans uitgevoerde boek is een uitgave van het blad Moto Italiane. Cathcart werkte eerder al met dit Italiaans magazine (en uitgeverij) samen voor een boek over de Monster en een boek over de Moto Guzzi-fabrieksracers.

Ducati Superbike 1988-2001 telt 160 bladzijden, kost € 35 en is te bestellen via de website van MotoI Italiane: www.motoitaliane.it De oplage van het boek is gelimiteerd tot 996 exemplaren en da’s natuurlijk geen toeval. Een ideaal hebbeding, of kerstgeschenk,  dus voor die-hard Ducatisti of racefans.

Tekst: BJ

Foto's: Moto Italiane

Geschreven op 23 november 2022
© Motoren & Toerisme