11 wereldsnelheidsrecords voor Voxan en Max Biaggi

Afgelopen weekend slaagden Voxan en Max Biaggi er in om 11 van de 12 beoogde wereldsnelheidsrecords te bemachtigen. Voxan, de motorfiets-afdeling van de Monegaskische e-mobility-specialist Venturi Group, had begin dit jaar z’n zinnen op wereldsnelheidsrecords voor elektrische motorfietsen gezet. Gespreid over drie dagen – vrijdag 30, zaterdag 31 oktober en zondag 1 november – werden er maar liefst 11 nieuwe wereldsnelheidsrecords gevestigd.

Het belangrijkste wereldrecord zette Biaggi op zaterdagochtend, toen hij het record van de Ryuji Tsuruta en diens Mobitec EV-02A klopte. De Italiaanse zesvoudige wereldkampioen wegrace verbrak met een gemiddelde snelheid van 366,94 km/u, ruimschoots dat van de Japanner die 329 km/u haalde.

366 km/u met de semi-gestroomlijnde Wattman

Zoals de reglementen van de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) het voorschrijven, werd de snelheid van de Voxan Wattman gemeten over een ‘vliegende mijl’ en dat in beide richtingen van de startbaan, van het vliegveld van Châteauroux. Het gemiddelde van deze beide runs, geldt dan als de uiteindelijke snelheid die in aanmerking komt voor het record. Tijdens de recordpoging tekende de GPS-snelheidsmeter van de Voxan op een gegeven moment een absolute topsnelheid van maar liefst 408 km/u op.

349 km/u voor de niet-gestroomlijnde Wattman

Op vrijdag had Biaggi ook al een wereldrecord op de vliegende mijl neergezet, maar dan met de naakte versie van de Wattman. Zonder stroomlijn zette Biaggi toch nog een gemiddelde snelheid van 349 km/u op de klokken. Tijdens die recordpoging werd een piek van 372 km/u neergezet.

 

Negen andere wereldsnelheidsrecords

- ¼ mijl, vliegende start,semi-gestroomlijnd:             394.45 km/u – geen bestaand record

- ¼ mijl, vliegende start, niet-gestroomlijnd:              357.19 km/u – geen bestaand record

- 1 km, vliegende start, semi-gestroomlijnd:              386.35 km/u – bestaand record 329.31 km/u

- ¼ mijl, staande start, niet-gestroomlijnd:                 126.20 km/u – geen bestand record

- ¼ mijl, staande start, semi-gestroomlijnd:               127.30 km/u – bestaand record 87.16 km/u

- 1 km, staande start,niet-gestroomlijnd:                   185.56 km/u – geen bestaand record

- 1 km, staande start, partially streamlined:               191.84 km/u – bestaand record 122.48 km/u

- 1 mijl, staande start, niet-gestroomlijnd:                  222.82 km/u -  geen bestaand record

- 1 mijl, staande start, niet-gestroomijnd:                   225.01 km/u -  geen bestaand record

“Toen Gildo Pastor, de President van de Venturi Group, mij voor dit project benaderde, was ik tegelijkertijd nieuwsgierig en heel gemotiveerd, maar ook een beetje onzeker. Niettemin besefte ik na onze eerste ontmoeting dat Gildo en z’n team gedreven waren door een ongelooflijk zelfvertrouwen en vastberaden. Ze vertelde me dat ze op vier wielen al dichtbij de 600 km/u genaderd waren en nu met 400 km/u op twee wielen wilden flirten. Deze nieuwe records maakten me een tevreden man, ik ben trots op het team en opgelucht dat ik deze wereldrecords mee naar Monaco kan brengen.” – Max Biaggi

 

Bron: persbericht Voxan

Foto's: Voxan

Geschreven op 3 november 2020
© Motoren & Toerisme