10 motorfietsen voor '24: 8. Yamaha MT-09

Op z’n 10e heeft Yamaha’s MT-09 stilaan de status van ‘evergreen’ bereikt.

 

De nieuwe Yamaha MT-09: nog scherper en donkerder voor 2024! Foto: Yamaha Motor Europe

Tijdens het voorbije nieuwe modellen-seizoen hield Yamaha zich opvallend stil. Geen wereldschokkende nieuwigheden te melden, maar het blijft z’n bestaande gamma wel continu updaten. Voor dit jaar was de MT-09 aan de beurt.

MY24: Yamaha MT-09

In z’n 10e levensjaar heeft de MT-09 stilaan een cultstatus veroverd. Tegelijkertijd is de MT-09 ook tot een vaste waarde binnen het Yamaha-gamma. De machine is een jarenlange verkooptopper en da’s geen evidentie. In de top-10 van de bestverkopende motorfietsen geraak je niet zomaar, er blijven is ook al niet makkelijk. Maar Yamaha is altijd nét iets anders geweest dan de andere Japanse merken. En dat is ook zo met de MT-09 want Yamaha gelooft als enige Japanse fabrikant in driecilinders. En het is net die motorisatie, om maar eens een gallicisme te gebruiken, die bij de fans het verschil maakt.

Special Metal: Yamaha XSR900 GP

Voor 2024 timmerde Yamaha naarstig verder aan de weg die het voor de MT-09 uitstippelde. Het chassis en het motorblok bleven nagenoeg ongewijzigd, maar de vormgeving werd verder verfijnd. Bijgeschaafd, zeg maar. Dat Yamaha’s eigen YZ-crosslijn, die dit jaar vijftig kaarsjes mag uitblazen, als inspiratie voor de 2024 MT-09 diende, zegt veel over de status van die noppenmachines binnen het bedrijf.

 

Special Metal: 2024 Yamaha YZ 50th Anniversary-modellen

De styling is dan ook minimalistisch te noemen. In het lijnenspel zit geen trekje te veel, maar ook niet te weinig. En het nieuwe, tweedelige zadel pas daar perfect in. De koplamppartij werd hertekend en oogt nu scherper dan voorheen. Dezelfde constatering geldt voor de achtersteven. Het past allemaal in de masters of torque-filosofie waar Yamaha sinds de lancering van de MT-09 – en daarna de overige MT-modellen – aan vasthoudt. Het merk week daarna nooit meer af van de toen gekozen route. Messcherpe vormgeving, een donkere, dreigende ambiance voor de bijhorende persfoto’s en video’s en vooral een sterke prijs/kwaliteitsverhouding.

De MT-09 kreeg voor 2024 een nieuw 5-duims TFT-dasboard. Foto: Yamaha Motor Europe

We verwachten dat dat laatste aspect ook voor de 2024-versie van de MT-09 ongewijzigd is gebleven. De MT-09 zal naar alle verwachting dus ook in 2024 z’n opwachting maken in de hitlijsten van de Belgische en Nederlandse motorverkoop.

Tekst: BJ

Foto's: Yamaha Motor Europe

Yamaha MT-09
Motor: vloeistofgekoelde driecilinder lijnmotor viertakt
CI: 890 cc
Rijklaar gewicht: 193kg
Vanaf: € 11.099,00
Geschreven op 12 januari 2024
© Motoren & Toerisme