Special Metal: Yamaha YZ 50th Anniversary-modellen

Yamaha viert het 50-jarig bestaan van de YZ-crossers met een retro-kleedje voor de 2024-modellen.

Wie midden jaren '90 weleens een motorcrosswedstrijd bezocht herinnert zich wellicht nog de opvallende look van de toenmalige Yamaha's. Met hun combinatie van fuchsia en roze graphics op een witte achtergrond reden de Yamaha's visueel behoorlijk in de kijker. Yamaha spaarde zich afgelopen weekend, tijdens de MXGP van Lommel al kosten noch moeite om die look van weleer te recreëren. De PR-dame van de Monster Energy Yamaha-fabrieksteams kruisten we zelfs in een opvallende vintage-teamjas van weleer. Al had ze die  schitterende jas wellicht gewoon uit de kleerkast, of het privé-museum van manlief geleend. Voormalig WMX-rijdster Nikki Malin is niet voor niets getrouwd met voormalig Yamaha-fabrieksrijder (en huidig MXGP TV-commentator) Paul Malin...

Een beetje in navolging van wat Honda vorig jaar al deed met z'n CRF 450 R 50th Anniversary-model komt Yamaha nu dus ook met een fraaie retro-look voor z'n crossers. De 2024-modellen van zowel de YZ125, YZ250, YZ250F, YZ450F is verkrijgbaar als 50th Anniversary-versie.

MY24: Yamaha YZ-gamma

De nieuwe YZ250F 50th Anniversary Edition viert dit belangrijke hoofdstuk in de geschiedenis van de YZ en vestigt ook de aandacht op Yamaha's allereerste Wereldkampioenschap Motorcross-titel. Met een exclusief, op de jaren 90 geïnspireerd historische kleurstelling en alle geavanceerde technologie van de nieuwste generatie YZ250F, geeft deze 50th Anniversary Edition rijders de kans om een exclusieve machine te bezitten. Het zuiver wit kuipwerk is voorzien van paars/roze graphics in retrostijl, en het paarse zadel en de zwarte velgen en maken het pakket compleet voor een zeer speciaal uitziende jubileumfiets.

Yamaha mikt met de 50th Anniversary-modellen van de YZ's vooral op een volwassen publiek, want de jeugdmotoren zijn niet in deze versie leverbaar. Toch zegt iets ons dat we volgend jaar terug meer witte, dan blauwe Yamaha-crossers op de crossbanen gaan tegen zien. 

De YZ 50th Anniversary-modellen worden medio oktober bij de Yamaha crossdealers verwacht. Meer info vind je op https://www.yamaha-motor.eu/be/nl/home/

Tekst: BJ

Foto's: Yamaha Motor Press

Video: YouTube.com/Yamaha Motor Europe

Geschreven op 26 juli 2023
© Motoren & Toerisme