10 motorfietsen voor ’24: 2. Kawasaki Z7 Hybrid

Kawasaki pioniert met eerste hybride-motorfiets.

 

Van alle constructeurs was Kawasaki diegene die het ons het moeilijkste maakte in onze keuze voor een motorfiets voor 2024. Waarom dat zo was? Kawasaki blies het Supersport 600-segment nieuw leven in met de herlancering van de ZX-6R en daarnaast verbaasde het vriend en vijand met de ZX-45RR. In dit laatste geval wekte Kawasaki een segment dat zo’n 25 jaar geleden een stille dood was gestorven op spectaculaire manier weer tot leven. En dan hebben we het nog niet gehad over de 500cc middenklassers waarop Kawasaki nu behoorlijk wat geld lijkt te zetten. Of over de pioniersrol die het merk met de lancering van de tweeëige tweeling Z e-1/Ninja e-1 vervult. Met deze laatste modellen is Kawasaki het eerste gevestigde motormerk dat een elektrische motorfiets voor de weg op de markt brengt.

Zowat alle bovenstaande Kawasaki-modellen hadden een plaatsje in onze ’10 motorfietsen voor ‘24’-lijst verdiend. Ware het niet dat Kawasaki toch nog één model lanceerde waarvan de technologie en de historische significantie al het voorgaande overtrof: de Z7 Hybrid. We moeten er echter meteen bijvertellen dat ook deze Z7 één deel, samen met de Ninja 7 Hybrid, van een tweeëige motortweeling vormt. Omdat er al twee lichte sportmotoren op dit lijstje figureren, kozen wij bewust voor de naked versie van Kawasaki’s hybridemachine.

 

MY24: Kawasaki Z7 Hybrid

Reeds vanaf de doorbraak van hybridetechnologie in de autowereld, werd er gespeculeerd of deze combinatie van een benzinemotor en een elektrische motor dra ook in motorfietsen te zien zou zijn. Een opdracht die  papier een mooie uitdaging leek, maar in de praktijk een haast onoverkomelijke hindernis zou blijken. Want je moet het, zeker op een motorfiets, wel allemaal mooi ‘verpakt’ zien te krijgen en daarbij ook nog rekening houden met het extra gewicht dat die elektrische motor met zich meebrengt.

Rij-indruk: Kawasaki Ninja 7 Hybrid

Hoe de Ninja/Z7 Hybrid rijdt en aanvoelt lees je in de rij-indruk hierboven, maar wij zijn in ieder geval gecharmeerd door het feit dat Kawasaki voor deze wereldprimeur heeft gezorgd. Wordt de hybride-Kawa’s bestsellers? Moeilijk te zeggen, maar ze zullen in ieder geval marktleider worden in hun genre. Met de lancering van de Ninja/Z7 Hybrid en daarnaast ook nog eens de elektrische  e-1’s heeft Kawasaki in ieder geval alternatieven voor de tradionele verbrandingsmotor in huis. Daar waar andere gevestigde constructeurs al jaren praten over nieuwe aandrijftechnologieën, staan die bij Kawasaki gewoon in de showroom!

Tekst: BJ

Foto's: Kawasaki Press

 

Geschreven op 1 februari 2024
© Motoren & Toerisme