MY24: Kawasaki Ninja 500 | Z 500 | Z 7 Hybrid

Kawasaki lanceert in Milaan niet één maar twee nieuwe 500cc paralleltwin machines: de Ninja 500 en Z 500. Daarmee positioneert het merk zich tussen de middenklasse en kleinere segmenten in. Verder toont het merk in Milaan ook de Z 7 Hybrid en de Ninja 650 en Ninja Z1000SX in nieuwe 40th Anniversary-kleuren.

 

Ninja 500 | Z 500

De receptuur voor de tweeling Ninja 500 en Z 500 klinkt ons bekend in de oren. De aggressief vormgegeven 500’s worden aangedreven door een volledig nieuwe watergekoelde paralleltwin motorblok, dat uitgerust is met een bekrachtigde slipperkoppeling. De krachtbron huist in een lichtgewicht buizenframe dat voor een geruststellende handelbaarheid moet zorgen. De lage zithouding van de machines moet daar verder aan bijdragen. Toch is dit niet alleen een beginnersmotor want Kawasaki zegt dat ook meer ervaren rijders ermee aan hun trekken gaan komen wanneer het op scherp sturen aankomt.   

Beide modellen krijgen een TFT-kleurenscherm als dashboard. Maar de vitale gegevens zijn ook via Kawasaki’s Rideology App te raadplegen op je smartphone.

Kawasaki brengt meteen ook al een Special Edition van beide modellen op de markt. Die SE-versies komen niet alleen in hun eigen, unieke kleurenstelling maar hebben ook een onderspoiler en een USB-C poort. Afhankelijk van de markt zal de SE-versie ook over LED-knipperlichten, een gerookt dashboardscherm, een radiatorscherm, valbeschermers, een cover voor de buddy seat en tank- en kniepads hebben. Op het lijstje met aftermarket accessoires staan ondermeer een 30mm hoger ERGO-FIT zadel, een tank tas en velgstriping.

De nieuwe Z500 en Ninja 500 zijn medio maart beschikbaar bij de officiële Kawasaki dealer in de volgende kleurstellingen:

Z500

Candy Persimmon Red

Candy Lime Green

Ninja 500

Lime Green/Ebony (KRT-edition)

Metallic Matte Dark Gray

Z 7 Hybrid

 

Aandachtige lezers van Motoren-Toerisme.be hebben vorige maand al onze kennismakingstest met de Ninja 7 Hybrid gelezen.

Rij-indruk: Kawasaki Ninja 7 Hybrid

De nieuwe Z7 Hybrid maakt gebruik van dezelfde innovatieve en baanbrekende technologie als de Ninja 7 Hybrid maar dan als kenmerkende Kawasaki Z naked. Met twee krachtbronnen, een 451cc Parrallel Twin met een vermogen van 59pk en een 9kW sterke elektrische tractiemotor is dit de meest geavanceerde naked bike ooit.

Doordat de Z7 Hybrid is ontwikkeld als ‘’strong’’ Hybrid kan er gekozen worden uit 3 typen aandrijving waaronder een volledig elektrische modus. In deze EV-mode, met automatische transmissie, is het mogelijk om 12 kilometer te rijden.

In de Eco-Hybrid-mode werkt de elektromotor in harmonie met de verbrandingsmotor en biedt zo een modus die de keuze biedt uit een automatische zesversnellingsbak of handmatige versnellingskeuze via de schakel ‘’flippers’’ op het linkerhandvat.

Tot slot ontketent de Sport modus het volledige potentieel van zowel de elektrische als de benzinemotor met de toevoeging van een "E-Boost"-functie. Deze Boost functie stelt gedurende vijf seconden het maximale systeemvermogen voor een ongekende acceleratie welke vergelijkbaar is met die van een sportieve 1000cc.

Andere innovaties zijn onder andere de stationaire stop waarbij de verbrandingsmotor uitgeschakeld wordt bij stilstand om brandstof te besparen, de automatische startpositiezoeker (ALPF) die - indien geactiveerd - automatisch de eerste versnelling selecteert bij stilstand en een "Walk Mode" om voor- én achteruit manoeuvreren gemakkelijker te maken. Deze modus is ook berg op te gebruiken.

Door gebruik te maken van een speciaal ontworpen versie van Kawasaki's bekende trellis frame kunnen de brandstofmotor, elektrische tractiemotor en de accu compact gemonteerd worden om zo een optimale gewichtsverdeling te verkrijgen. Qua styling is de Z7 Hybrid voorzien van de nieuwste evolutie van het kenmerkende Sugomi design. Het full colour TFT-display is voorzien van smartphoneconnectiviteit welke te verbinden is met de Kawasaki Rideology app.

 

 

Vanaf het voorjaar van 2024 zal de nieuwe Z7 Hybrid beschikbaar zijn bij de Kawasaki-dealers.

40th Anniversary-versies Ninja 650 | Ninja Z1000SX

40th Anniversary-versies Met de 40th Anniversary-versies van de Ninja-modellen in de retro-racekleuren van het Kawasaki WK Superbike-team konden we al eerder kennismaken.

Special Metal: Kawasaki viert 40 jaar Ninja-modellen

Maar nu komt Kawasaki ook met een versie van de Ninja 650 en de Z1000SX Ninja in de Firecracker Red/Ebony kleurencombinatie die de oudere jongeren onder ons zich nog wellicht herinneren van de GPZ900R uit 1985 waarmee Flt LT Pete ‘Maverick’ Mitchell rondreed in de originele Top Gun-film uit 1986.

Boven op de tank bevindt zich een speciaal embleem ter ere van 40 jaar Ninja. De contouren van het 'Ninja'-logo zijn gereproduceerd aan de hand van de originele ontwerpen. Op de zijkuipen springen de cilinderinhouds- en 'Liquid-Cooled'-aanduidingen meteen in het oog. Aandacht voor detail is er in overvloed met de opvallende toevoeging van zilverkleurig velglint dat de textuur van de bewerkte velgranden uit de jaren ‘80 weergeeft.

Medio december zullen deze speciale uitvoeringen van de Ninja 1000SX en Ninja 650 beschikbaar zijn bij de Kawasaki dealers. Ga voor meer informatie of een Kawasaki dealer bij u in de buurt naar www.kawasaki.be.

 

Tekst: BJ

Foto's: Kawasaki Press

Video's: YouTube.com/Kawasaki Motors

Geschreven op 7 november 2023
© Motoren & Toerisme