10 motorfietsen voor ’24: 10. Ducati Hypermotard 698 Mono

De nieuwe Hypermotard 698 Mono van Ducati bijt de spits af in het lijstje van de 10 belangrijkste nieuwe motorfietsen voor 2024!

Ducati wist de afgelopen halve eeuw wereldwijd volgers te verwerven met z’n L-twins (al bestond het merk natuurlijk al langer). Sinds 2018 kwam daar ook nog eens de V4 als motorconfiguratie bij. Voor 2024 keert het merk uit Borgo Panigale met een eencilindermachine terug naar z’n naoorlogse roots.

 

Ducati stelt z'n nieuwe Superquadro Mono-blok voor

Maar het gloednieuwe Superquadro Mono-blok is nu niet bepaald een hulpmotortje voor fietsen – de eerste motoren die Ducati na WO II bouwde – om de nood naar goedkoop vervoer in het naoorlogse Italië tee lenigen. Neen, het is een gloednieuw hi-performance motorblok en bovendien ook een dat wellicht beter past bij het speelse karakter van de Hypermotard dan de vorige Testastretta-motor.

Waarom Ducati uitgerekend nu de stap richting offroad-machines zet.

De Hypermotard 698 Mono moet de eerste bouwsteen worden in een nieuwe familie van Ducati-modellen die allemaal door een variant van het nieuwe Superquadro Mono-blok aangedreven worden. Ergens dit jaar krijgen we Ducati’s eerste 450cc crossmotor voor het eerst te zien en daarmee legt het merk de basis voor een totaal nieuwe sportief avontuur.

Net als veel andere merken capteerde Ducati dat er anno 2024 nood is aan motorfietsen voor jongere rijders. Motorfietsen die naast sportief (maar niet hyper…) ook betaalbaar zijn. De neo-retrotrend is nu écht wel over z’n hoogtepunt heen en het mag dus allemaal weer iets moderner en opwindender zijn.

Ducati noemt z’n supermoto, de Hypermotard al is dat vooral om zich van de concurrentie te distingeren. Het nieuwe Superquadro Mono-blok laat Ducati toe om de prijs van de Hypermotard toch wat te laten zakken, al kan je € 12.790 nu ook weer niet bepaald ‘een peulschil’ noemen. En toch zit Ducati met deze basisprijs onder die van het concurrerende trio GASGAS, Husqvarna en KTM. Dat triumviraat uit Mattighofen verkoopt namelijk één en hetzelfde model al is het naargelang de ‘constructeur’ iets anders verpakt.

Alles over de nieuwe Ducati Hypermotard 698 Mono

De potentiële die op zoek is naar een veelzijdige eencilinder die zowel in de stad, als daarbuiten, maar ook op circuit  kan worden ingezet, krijgt er met de nieuwe Ducati Hypermotard 698 Mono een valabel alternatief bij. Dé look, waarmee de Hypermotard overigens al meteen de publieksprijs op EICMA 2023 wist te veroveren, zit gewoon mee in de prijs vervat.

Ducati Hypermotard 698 Mono RVE wint publieksprijs op EICMA 2023

Tekst: BJ

Foto's: Ducati Media House

Ducati Hypermotard 698 Mono
Motor: vloeistofgekoelde eencilinder viertakt
CI: 659 cc
Drooggewicht: 151kg
Rijklaar gewicht: 162kg
Vanaf: € 12.790,00
Geschreven op 8 januari 2024
© Motoren & Toerisme