Het toerlijstje: 5 fraaie streken voor een najaarstoer

We zijn oktober. De éérste echte herfstmaand, maar tegelijkertijd een overgangsmaand. Met een beetje geluk krijgen we nog een aantal weekends met helder én zacht weer. De dagen worden korter én doorgaans frisser. Toch laat een echte toerrijder zich niet door de vroege herfst afschrikken. Dichtbij, aan de randen van Vlaanderen, zijn er immers nog genoeg streken waar je je ver weg kan wanen. Wij tippen alvast deze vijf streken voor een najaarstoer.

Zeeland

Voor Oost- en West-Vlamingen én Antwerpenaren ligt Zeeland relatief kortbij. Van alle Nederlandse provincies is dit wellicht de meest bijzondere. De weidse vergezichten geven je echt het gevoel in een ander land te zijn, al ben je soms maar 5 km van de Belgische grens verwijderd.

Meer info: www.vvzeeland.nl

 

Côte d’Opale

Onder de vroegere kaperhaven Dunkerque begint de Côte d’Opale. Deze grillige kustlijn loopt door tot de badplaats Berck. Het hinterland van de Cote d’Opale biedt heel wat fraaie toerwegen. Zeker ter hoogte van de Pas de Calais, is het reliëf glooiend en dat dankzij de krijtrotsen. De twee trekpleisters bij uitstek daar zijn Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez.

Meer info: www.cote-dopale.com

 

Pays d’Herve

Het Pays de Herve is gekend voor z’n voedingsproducten. De rijke, vruchtbare bodem brengt er lekkere bieren, ciders, fruit, kazen en de overbekende Sirop de Liège voort.  Maar het Pays de Herve is ook een fraaie toerregio. Deze uit 11 gemeenten bestaande regio strekt zich in het noorden van de provincie Luik uit tussen Voeren en de Duitse grens.

Meer info: www.paysdeherve.be

 

L'Avesnois

De streek rond Avesnes-sur-Helpe is iets minder bekend bij het grote publiek maar daarom niet minder fraai. Gelegen onder Henegouwen, grenst l’Avesnois aan België. De regio wordt deels gekenmerkt door z’n vele kastelen, forten en andere versterkingen die uit verschillende tijdsvakken dateren. In het geval van Le Quesnoy mogen we het zelfs over een vestingstadje hebben.

Meer info www.tourisme-avesnois.com


Ardennes Françaises

In Frankrijk kronkelt de Maas zich door het département Ardennes noordwaarts. Ook aan deze kant van de grens zijn de Ardennen groen, uitgestrekt en dunbevolkt. Wie een leuke route zoekt, kunnen we de Route Rimbaud Verlaine aanraden, die vanuit het Franse Juniville vertrekt en ook ‘onze’ Belgische Ardennen aandoet.

 

Meer info: www.ardennes.com

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: archief Motoren & Toerisme

Geschreven op 2 oktober 2019
© Motoren & Toerisme