Bijzonder België: deel 1

Hoera, toeren door eigen land!” Roep dit luidop en je loopt het gevaar heel hypocriet te klinken. En toch… de lijst met leuke, inheemse bezienswaardigheden is quasi oneindig. Kiezen tussen al dat toeristisch lekkers is heel wat moeilijker dan iets uitzoeken op de menukaart van je favoriete restaurant. Maar eenmaal de keuze gemaakt kun je alles aan elkaar rijgen als een rode motorroutedraad. Aan het eind lik je gegarandeerd duimen en vingers.

Tekst: Patrick De Smet

Foto’s: Jorn Urbain

Curiositeiten, rariteiten, records en mooie bezienswaardigheden… Op een dikke dertigduizend vierkante kilometer heeft ons vaderland het allemaal voor je in petto. Soms kost het wat moeite om dat ene verborgen juweeltje te ontdekken, soms ligt het zomaar voor het rapen. Enige research was dus geboden alvorens we ons met de motor onder de kont op pad konden begeven. We probeerden vooral niet voor de hand liggende plekken te ontdekken. Daar bestaan handige gidsen voor, maar tot onze scha en schande moesten we ervaren dat die vaak hopeloos gedateerd zijn. Waar de insteek aanvankelijk een leuke dagtrip betrof, leverde de optelsom van al dat bezienswaardigs ons uiteindelijk vier routes op, gevuld met heerlijke curiosa, waarvan we hier de eerste twee presenteren. Deel twee verschijnt in een volgende editie. Elke regio is vertegenwoordigd en zal je een stukje mysterie, een brokje avontuur en een bord vol rijgenot serveren, het een al spectaculairder dan het ander.

De volledige versie van dit reisverhaal lees je in het Deluxe 'Mensen-nummer' van Motoren & Toerisme, dat vanaf donderdag 16 juli in de winkel ligt.

Geschreven op 14 juli 2020
© Motoren & Toerisme