Lezers-reisverhaal: Vogezen juni 2019 – 1

Tekst en foto’s: Thierry Paradijs

Heb je zin om deze keer, in juni ergens, mee te gaan naar de Vogezen”?

Zijn vraag klinkt als muziek in mijn oren. We zitten op dat moment in een cafeetje, op te warmen met een lekkere koffie, in een rustig dorpje in de Ardennen, na een leuke maar koude rit op een zondagmiddag. Het plotse vooruitzicht naar warmere oorden speelt waarschijnlijk ook wel iets mee.

De planning wordt in grote lijnen daar in dat cafeetje gemaakt maar voor mij is al een ding duidelijk: ik ga mee! Mijn motormaat (RG) is trouwens al een geoefende motorreizer. Dat maakt het voor mij ook wel een beetje geruststellender aangezien het mijn eerste meerdaagse rit gaat worden. Als nieuweling moet je toch eenmaal over die drempel van “Ik vertrek….tot het verrekt” J

RG (65j) heeft in zijn leven al heel wat landen gezien en zelfs een tijd in Chili geleefd. Motorrijden zit hem wel degelijk in het bloed en als hij dan verhalen verteld over de avonturen die hij beleefd heeft op zijn motoren (“Ik rijd alleen met BMW!”) in Noorwegen, Finland, Chili en zo veel meer, dan begint het bij mij ook steeds meer te “kriebelen”. Misschien is deze trip die we plannen wel een begin van de globetrotter in mij.

We hebben nog 5 maanden voor het vertrek maar naarmate de datum nadert begint de spanning te stilletjes aan te stijgen. Wat moet ik meenemen, waar ga ik dat allemaal laten onderweg…allemaal vragen die je als beginneling toch moet tackelen. RG rijd momenteel met een BMW R 1100 R en daar zitten van die dikke zijkoffers op, dus hij heeft al wat meer plaats voor bagage dan ik op mijn Yamaha MT-09 Tracer. Ik heb wel al een tijdje een topkoffer erop gemonteerd maar die is grotendeels gereserveerd voor mijn helm en wat andere benodigdheden, dus moet ik toch uitkijken voor een andere oplossing. Enig opzoekwerk brengt mij bij een paar zijkoffers van GIVI. 20 tot 25L extra bagageruimte per koffer lijkt mij al mooi en een paar klikken later zijn ze al besteld. Nog een paar montagebeugels erbij en dan is het hopen dat het niet te lang duurt vooraleer alles geleverd wordt.

Onze slaapplaats wordt een air-bnb appartementje in Ribeauvillé op 1km van het centrum. Dat is een gemeente in het Franse departement Haut-Rihn.We boeken er 4 nachten tegen een zeer zacht prijsje, zeker als je weet dat we de ondergrondse garagebox van de lieve verhuurster mogen gebruiken. Het is zeker een geruststelling dat de motoren s’nachts mogen slapen in een afgesloten garage.

 

Dag voor het vertrek:

De beugels waren vrij snel geleverd maar anderzijds heb ik op de zijkoffers toch vrij lang moeten wachten. Gelukkig dat ze geleverd werden een klein weekje voor vertrek. Het jaarlijks onderhoud van de motor was nog maar een kleine 2000km geleden gedaan dus daar was weinig omkijken naar. Voor de rest is het eerder het gewone nazicht zoals de bandendruk en ketting smeren enz.…

Gps en camera zijn gemonteerd, bagage is ingepakt. De zijkoffers zijn volledig gevuld en toch heb ik nog een rugzak extra meegenomen op de achterzit. Kwestie van wat extra kleding mee te nemen aangezien de weersvoorspellingen niet echt denderend zijn. Met andere woorden: ready to go!

Dag1:

Zondag 9 juni 2019. We vertrekken om 8u s’morgens na een laatste koffie bij mij thuis. Ik kan bijna niet wachten met vertrekken. Ribeauvillé ligt volgens de snelste route van google maps op een 478km van thuis. Maar dat is dan een route die hoofdzakelijk via snelweg gaat. Dat gaan we nu ook weer niet doen. We hadden al uitgedokterd om een omweg te maken via het zwarte woud in Duitsland dus rijden we alleen de eerste 250 km op de snelweg tot in Baden-Baden. Al bij al valt dat nog mee eigenlijk, aangezien ik niet zo graag “Autobahn” doe. Na een tankbeurt gaan we van de snelweg af en nemen we de 500 die een groot deel van het zwarte woud doorkruist. Een zeer mooie weg die blijkbaar door meerdere motards geliefd is, er zijn er redelijk wat die hetzelfde gedacht hadden blijkbaar. Ik betrap me erop te denken dat dit toch ook wel een mooie vakantiebestemming kan zijn. Op het einde van de 500 nemen we een pauze in Oppenau voor een hapje en drankje

Onderweg, door het Zwarte Woud.

Van hieruit is het een aaneenschakeling van mooie kronkelige wegen die richting Parc naturel regional des Ballons des Vosges leiden, de streek waar we onze vakantie gaan doorbrengen. Omstreeks 18u en een paar tussenstops en een tankbeurt later komen we aan aan het appartement. De kilometerteller tikt dan af op 598km. Mijn achterwerk heeft het geweten. We worden hartelijk ontvangen en kunnen ons op het gemak installeren. Onze magen beginnen te knorren en we nemen een eerste kijkje in het prachtige dorpje met centraal een grote winkelstraat.

Het pittoreske centrum van Ribeauvillé.

Wat een mooi pittoresk dorpje in hun typische bouwstijl met op de achtergrond nog enkele kastelen op de bergwand. Niet voor niets wordt Ribeauvillé een echt Elzas pareltje genoemd. Na een lekkere maaltijd wandelen we terug naar onze bnb en het begint lichtjes te regenen. Spijtig genoeg hebben de weersvoorspellingen ook nog gelijk ook!

Geschreven op 10 juli 2019
© Motoren & Toerisme