Producttest : 30seven Verwarmde Softshell – versie 2.0

Tijdens de vele winters dat ik met de verwarmde softshell van 30Seven heb rondgereden, gependeld, gereisd, geslapen, en zelfs gewoon enkele frisse uren op een tuinstoel op een winterterras ben gaan zitten, hebben hun ontwikkelaars niet stilgezeten en is recent ‘versie 2.0’ op de markt gekomen. Mijn interesse is onmiddellijk gewekt. Niet dat er veel mis is met versie 1.0 (die doet nog steeds probleemloos zijn best om het me zo comfortabel mogelijk te maken), maar als een nieuwe versie beschikbaar is, dan willen we er als de verwarmde kippen bij zijn. Men neme een jas, trekke die aan, zoeke een koude nacht en gaan op testronde.

Tekst en foto's: Pieter Pacques

Eerst een korte terugblik, eerst even wat herinneringen oproepen van versie 1.0 bij een dampende tas warme chocomelk, voordat we de letterlijk en figuurlijk de koude nacht intrekken.

Perfecte snit, mooi aansluitende en voldoende hoge kraag, comfortabel, winddicht en duurzaam materiaal, èn ‘warm’ natuurlijk. Voor een richtprijs van € 199.00 haalde je toen een ferm stukje technisch textiel in huis, om je hartverwarmend doorheen de koude maanden te begeleiden.

De enige commentaar die ik me kon bedenken was er eentje van praktische aard ‘neem afscheid van die Velcro® manchetten en geef de uiteinden van de mouwen een elastisch boordje’, en eentje van nuttige aard ‘misschien toch eens nadenken over een verwarmingselement aan de voorkant’.

Solden

En wat blijkt? Hun eerste versie is nog steeds op de markt en is momenteel zelfs te koop aan sterk gereduceerde prijs - je krijgt zomaar even 35% korting. Check zeker op hun site ook de opruim-pagina. Er is op dit moment nog meer te rapen en te verzilveren. De tweede versie van hun softshell is ondertussen verkrijgbaar via de online wereld vanaf € 149.00. Vanaf? Hoe bedoel je? Inderdaad, ditmaal is een meer flexibele insteek van toepassing: De verwarmingselementen kunnen zowel worden gevoed door je eigen powerbanks, zolang die maar connecteerbaar zijn met een USB-C uitgang, als met de powerbanks die mee kunnen worden aangekocht. € 149.00 voor de jas zonder powerbanks, € 219.00 indien je de set koopt, inclusief 2 powerbanks & bekabeling voor de opladers.

Flexibel

De vorige versie had twee oplaadbare lithium-ionbatterijen, die op 4 verwarmings-standen konden worden gezet. Ik beperkte me echter tot oftewel 75%, oftewel 100% warmte. De eerste stand (25%) was nauwelijks voelbaar. De volgende stand (50%) was vooral geschikt voor niet-motorisch outdoor-gebruik, of indien de rijsnelheden niet al te hoog waren. Nadeel van die lithium-ionbatterijen was natuurlijk dat deze gemaakt waren voor de bekabeling van de softshell, en indien de batterij leeg was, dan was het ook gedaan met de warme pret. Of je moest natuurlijk een extra setje van deze batterijen aanschaffen. De nieuwe vest werkt met 2 ‘reguliere’ powerbanks. Waarbij ik veronderstel dat quasi iedereen wel een arsenaaltje van deze spullen in een vergeten schuif heeft liggen. Je kan dus je eigen powerbanks gebruiken, of deze meenemen als reserve, als de 30seven-krachtbronnen alsnog zijn leeg geraakt.

Ongeacht welke powerbanks je gebruikt, deze hebben natuurlijk geen mogelijkheid om het energie-niveau in te stellen. De nieuwe vest is dus ‘vast’ ingesteld op een verwarmingsniveau dat ergens tussen 75% en 100% ligt van de vorige vest. Nadeel: je hebt geen keuze meer. Voordeel (voor mij althans): laat dit nu net het niveau zijn dat ik prefereer. Een volgende aanpassing vinden we bij het verwarmingselement. Dit is vast in de vest ingebouwd. Bij de vorige versie kan je het demonteren. Op zich niet echt een nadeel, want zo blijft het natuurlijk steeds netjes op zijn plaats zitten, waar het bij de vorige vest toch wat kon verschuiven tijdens de combinatie ‘kapstok en zwaartekracht’.

De look & feel

De look en feel is nog steeds een toppertje, met een prachtige softshell-kwaliteit. De vest is waterafstotend en winddicht, met een extra fleecevoering op de rug en nek. De snit is eveneens nog steeds sportief aansluitend met een uitstekende kraag voor motorisch gebruik  en voldoende lange mouwen. Indien je niet zou weten dat het verwarmde vest is, merk je er visueel niets van. En dat is op zich een grote troef te noemen. Versie 2.0 is evenwel iets klassieker van uitzicht geworden. De eerste versie had wat meer ‘outdoor-vibes’.

Ondertussen is de warme chocomelk al even verleden tijd, bevind ik mij ergens in het donker in de Ardennen en daalt de temperatuur onder 5°. De rugbeschermer van de motorvest drukt lichtjes op het hele verwarmingselement en zorgt voor een aangename gloed op de achterkant van mijn ‘core. Mijn nek, schouders, nieren en onderrug zijn best in hun nopjes. Dit kan duidelijk nog lagere buitentemperaturen aan. En ik dus ook. Naast ‘verwarming’ was één van de andere testdoelen natuurlijk ook het aftoetsen van de geclaimde ‘3 uur non-stop looptijd’ van de meegeleverde rapid-power(banks). En ook dit is correct te noemen; één powerbank hield het net iets minder dan 3 uur uit, de andere ging er iets over.  

Conclusie

De nieuwe vest heeft best wat troeven tegenover de vorige, waarbij me vooral de goede snit, de uitstekende kwaliteiten, het onopvallende voorkomen en natuurlijk ‘de gloed’, zijn bijgebleven. Daarbovenop is het gebruik van powerbanks uitermate doordacht te noemen en biedt het een grotere flexibiliteit tegenover de vorige versie. Ben je niet te vinden voor ‘bekabelde’ verwarmde vesten, die de batterij van je motorfiets nodig hebben, dan is deze 30seven-versie echt wel een goede optie. Indien de motor niet op stal wordt gezet tijdens de winter, kan ik me geen enkele reden bedenken waarom je niet verwarmd de koude zou induiken. Het is gezonder, veiliger en aangenamer. Klinkt als een no-brainer.

Als afsluiters:

  • Mijn opmerkingen over vorige vest-versie houden nog steeds stand: graag andere mouweinden fabriceren, zodat de outershells (in ons geval, onze motorvesten) gemakkelijker overheen kunnen worden aangetrokken. En enkele kleine, dunne verwarmings-technieken aan de voorkant van de vest.
  •  Voor de winterrijders : een veilige winter gewenst. Be safe & stay warm.

Meer informatie op: https://www.30seven.com/

Geschreven op 22 november 2023
© Motoren & Toerisme