Zien we straks Motorsport op de Olympische Spelen?

Zien we straks, in 2024 in Parijs, Trial-E op de Olympische Spelen? Als het van Jacques Bolle, de dynamische voorzitter (en voormalige 250cc GP-racer) van de Fédération Française de Motocyclisme (FFM) afhangt wel. Bolle is volop bezig met de voorbereiding van een dossier om Trial-E (Trial met elektrische motorfietsen) als demonstratiesport op de Olympische Spelen in Parijs te krijgen.

De Franse verzuchting om Trial op het programma van de Olympische Spelen te krijgen, is niet nieuw. Ook Bolle’s voorvanger, Jean-Pierre Mougin had die betrachting. Maar het lukte Mougin nooit om het Olympisch Comité daarvan te overtuigen. Bolle vertelde aan onze collega’s van Moto Journal, dat de kaarten ditmaal anders liggen en dat ook de Olympische Spelen mee moeten evolueren. Bovendien bestond er nog helemaal niets zoals Motorsport, bij het ontstaan van de moderne Olympische Spelen (Athene, 1896).

De Internationale Motorsportbond FIM heeft de afgelopen twee jaar een wereldbeker Trial-E georganiseerd. Daar maakte vorig jaar ook de Belgische Trial GP in Comblain-au-Pont deel van uit. Opvallend daarbij was dat Yamaha, dat al jaren geen conventionele trialmotoren meer bouwt, toch met een heus fabrieksteam aan de start kwam. Yamaha zette z’n TY-E prototype in voor de Japanse routinier Kenichi Kuroyama. Kuroyam won de openingsronde in Frankrijk maar werd in Comblain-au-Pont geklopt door de Fransman Christophe Bruand (Gas Gas), die zo de Trial-E Wereldbeker op z’n naam schreef.

FFM-voorzitter Bolle is ervan overtuigd dat een eventuele status van demonstratiesport, op de Olympische Spelen van Parijs, een goede zaak zou zijn voor de Motorsport. Het feit dat Trial-E een spectaculaire sport is kan de kansen tot toelating op de Olympische Spelen, volgens hem, alleen maar bepleiten. Tot nog toe werden gemotoriseerde sporten echter steeds geweerd op de Olympische Spelen – al stond motorboot-racen ooit wel op het programma. Het argument daarvoor was steeds dat alle sporten op de Olympische Spelen met menselijke spierkracht dienden te worden afgewerkt. Niettemin prijken er op het huidige Olympische programma ook sporten als Paardensport (Jumping, Dressuur en Military) en Karabijnschieten.

De aanvraag om op de Olympische Spelen van Parijs, Trial-E, als demonstratiesport op te nemen moet in een groter kader gezien worden. Onder impuls van de nieuwe FIM-voorzitter Jorge Viegas, lijkt sinds begin dit jaar de transitie naar elektrisch aangedreven Motorsport voorgoed ingezet. In het kader van de MotoGP zal de nieuwe MotoE-klasse tijdens vijf GP-weekends in actie komen.

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto: Yamaha

Geschreven op 18 februari 2019
© Motoren & Toerisme