Voorbeschouwing: Dakar 2024 – Zwaarder dan ooit tevoren?

Morgen, vrijdag 5 januari wordt de Dakar-rally op gang geschoten met een proloog van 28 km tegen de klok rondom de Saoedische stad Al Ula. In die proloog kan je de Dakar (nog) niet winnen, maar je kan hem wel verliezen, dat hebben we onthouden uit de geschiedenis.

Volgens Dakar-directeur David Castera wordt deze Dakar de zwaarste van alle edities die op Saoedisch grondgebied plaats vonden. Castera boog zich de voorbije lente al over Dakar 2024 en tekende een loodzwaar roadbook uit. Vooral de over twee dagen uitgesponnen 6e etappe zou weleens voor verrassende standswijzigingen kunnen zorgen. In deze 48H Chrono-etappe – een variante op de Marathon-etappe – moeten de rijders sowieso zelf instaan voor het onderhoud van hun machines. En wie de video over het dagelijkse onderhoud van een KTM 450 Rally zag, weet dat daar wel werk mee gepaard gaat.

Video: Dakar 2024 - Welk dagelijks onderhoud krijgt een rallymotor?

Volgens Dakar-directeur David Castera wordt deze Dakar de zwaarste van alle edities die op Saoedisch grondgebied plaats vonden. Castera boog zich de voorbije lente al over Dakar 2024 en tekende een loodzwaar roadbook uit. Vooral de over twee dagen uitgesponnen 6e etappe zou weleens voor verrassende standswijzigingen kunnen zorgen. In deze 48H Chrono-etappe – een variante op de Marathon-etappe – moeten de rijders sowieso zelf instaan voor het onderhoud van hun machines. En wie de video over het dagelijkse onderhoud van een KTM 450 Rally zag, weet dat daar wel werk mee gepaard gaat.

Video: Dakar 2024 - Hoe gebruik je een roadbook?

De Dakar werd, zeker voor motorrijders, terug een stuk moeilijker. Dakar-directeur Castera voerde terug het gebruik van roadbooks in en zo moeten de rijders zich meer concentreren op navigatie en minder op snelheid. In een interview met het Franse blad Auto Hebdo zei Castera dat de Dakar geen motorcross is en dat navigatie daarom van essentieel belang is voor het karakter van de wedstrijd.

Video: Dakar 2024 - Het parcours voorgesteld

Je vindt een overzicht van alle Dakar-etappes en wat de rijders daarin kunnen verwachten in op onze kalender-pagina. Per rit kan je daar ook de voorbeschouwende video bekijken.

Dakar 2024: Proloog - Al Ula-Al Ula

Tweestrijd tussen Honda en GASGAS/Husqvarna/KTM?

In de strijd om de eindzege staan twee grote machtsblokken tegenover elkaar in deze Dakar. Honda komt sterker dan ooit tevoren aan de start met een heuse armada van zes rijders. Met zeker vier kopmannen (De Amerikanen Brabec en Howes, de Chileen Quintanilla en Adrien Van Beveren) zou deze Dakar ook wel op een interne machtstrijd kunnen uitdraaien.

Video: Dakar 2024 - Voorstelling Monster Energy Honda

GASGAS brengt met tweevoudig winnaar Sam Sunderland en de Australiër Daniel Sanders twee snelle rijders aan de start. Etappes winnen lijkt nu al een certitude voor het Spaanse merk.

Dakar 2024: Video - Voorstelling Red Bull GASGAS Factory Racing

Husqvarna zet dit jaar alles in op Luciano Benavides (de jongere broer van Dakar 2023-winnaar Kevin). Benavides is de regerende wereldkampioen cross-country rally’s en is dus ook een naam om rekening mee te houden.

Dakar 2024: Video - voorstelling Husqvarna Factory Racing

KTM moet het door de blessure van de Oostenrijker Mathias Walkner met twee man rooien, maar zowel Toby Price (AUS) als Kevin Benavides (ARG) zijn voormalige Dakar-winnaars. Benavides is zelfs de 'titelverdediger' in de Dakar-rally. 

Video: Dakar 2024 - Voorstelling Red Bull KTM Factory Racing

De tegenstand voor beide machtsblokken komt vooral van Aziatische constructeurs. Het Indiase Hero loopt daarbij voorop, al hebben de in Duitse regie ontwikkelde motorfietsen maar weinig te maken met het gamma van het merk. Hero trok Joan Barreda Bort als kopman aan voor de Dakar 2024. Hij wordt vergezeld door de Portugees Joaquim Rodrigues, de Duitser Sebastien Buhler en de ervaren Zimbabwaan Ross Branch.

Video: Dakar 2024 - Voorstelling Hero Motosports

Het Chinese KOVE is al een aantal jaren actief in de Dakar en trok met de Amerikaan Mason Klein een van de grootste aanstormende talenten in het rallywereldje aan.

Video: Dakar 2024 - Voorstelling KOVE Racing-team

Tot slot spelen ook nog twee kleinere Europese merken mee in de Dakar, bij Sherco is voormalig GP-crosser Rui Goncalves het speerpunt.

Video: Dakar 2024 - Presentatie Sherco Racing

Ook het Italiaanse Fantic Racing start in deze Dakar met z'n XEF 450 Rally-model. Het team bestaat uit ondermeer uit de Italiaan Tommasso Montanari en de Fransman Jéremy Miroir, maar de blikvanger is de Engelse wereldkampioene Enduro Jane Daniels.

Kan Jane Daniels in de voetsporen van Laia Sanz treden? Foto: Fantic Motor

Belgen

Bij de motorrijders komen er vier Belgen aan de start van deze Dakar 2024. Daarvan is Jerôme Martiny de meest ervaren. De Ardennees reed ook al de Dakars van 2022 en 2023. Vorig jaar werd Martiny 31e in het eindklassement en daarmee was hij de beste Belg. De drie overige Belgen komen alle drie uit de provincie Antwerpen, het gaat om Kempenaars Gwen Backx en Joris Van Dijck en Mortselnaar Pierre Saeys.

Pierre Saeys op de HT Rally Raid Husqvarna. Foto: Motul

Toeval of niet, de drie Antwerpenaren kochten zich voor deze Dakar 2024 ook allemaal bij het Nederlandse HT Rally Raid Husqvarna Racing-team van de Nederland Henk Hellegers. Voor de drie Belgische debutanten is de Dakar uitrijden het logische doel.

Op TV

'Oudere jongeren' zullen zich wellicht herinneren dat de Dakar al sinds mensenheugenis op Eurosport te zien is. Dat is ook in 2024 het geval. Eurosport2 zal 's avonds rond de klok van 21u00 de samenvatting van de voorbije wedstrijddag uitzenden. De waarheid gebiedt ons echter te zeggen dat de programmatie van Eurosport de laatste jaren wel eens in de soep loopt. Check daarom vooral eerst uw elektronische programmagids. 

Daarnaast brengt ook Red Bull TV samenvattingen.

 

Tekst: BJ

Introfoto: KTM Media Library/DPPI, 

Foto's: Motul/WRider Communication en Fantic Motor

Geschreven op 4 januari 2024
© Motoren & Toerisme