Video: Special Metal - ADVXL Adventure H-D Sportster

Aftermarket-specialist Biltwell bouwde een Sportster met avontuurlijke trekjes...

Dat Harley-Davidson ooit een adventure bike zou bouwen, stond in de sterren geschreven. Als premium motormerk, konden de Amerikanen dit bloeiende marktsegment niet aan zich verloren laten gaan. Maar het zou tot in 2021 duren vooraleer Harley-Davidson met de Pan America 1250 op de proppen kwam. Maar een aantal Harley-enthousiasten kon duidelijk niet zo lang wachten en bouwde dan maar zelf een allroad/offroad Harley-Davidson. De ideale basis voor zo'n 'Dirty Harley' bleek een Sportster te zijn. De 883 heeft immers een laag gewicht - naar Harley-Davidson-normen dan toch - en een beheersbaar vermogen. 

Reeds in 2018 bouwde de Amerikaanse aftermarket-specialist Biltwell de Frijole 883: een motorfiets waarmee het aan de NORRA 1000 een vijfdaagse rally-raid op het Mexicaanse schiereiland Baja California deelnam. 

De rijklaar bijna 250 kg wegende Frijole 883 sprong meteen in het oog, al was het maar omdat hij er met z'n nieuwe voorpartij (de Showa upside-down voorvork van een Honda crossmotor) als een hybride machine uitzag. 

Nu heeft Biltwell een tweede Sportster met dual-sport-ambities gebouwd. De ADVXL is een avontuurlijke Harley-Davidson Sportster die je voor alledaags gebruik kan inzetten. De machine werd samengesteld uit reserve-onderdelen en componenten van de Frijole 883. Het eindresultaat van deze nieuwe Biltwell Build zie je in de video hieronder:

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/BitwellCycleParts

Geschreven op 26 december 2023
© Motoren & Toerisme