Video: Rossfeldpanoramastraße

Een tochtje over de hoogste, doorlopende, weg van Duitsland.

Helemaal in het zuiden van de Duitse deelstaat Bayern ligt het Berchtesgadener Land en dat is misschien wel het fraaiste stukje Duitsland. Als de regio veel overeenkomsten met Oostenrijk toont dan is dat geen toeval, want het Salzburger Land grenst er in het oosten aan. In deze uitloper van de Alpen - in dit geval 'Berchtesgadener Alpen' genaamd - is het fraai toeren. Dat wordt het helemaal als je Bundesstraße 999 opzoekt, want die werd eigenlijk speciaal daarvoor aangelegd. Oorspronkelijk heette de weg de Roßfeldhöhenringstraße en de bouw ervan begon in de jaren '30 onder het toenmalige Nazi-regime. 

Video: Mautstrasse Wallgau - Vorderriss

Vijfentachtig jaar later is de weg die Obersalzberg (ten zuidoosten van Salzburg) met Berchtesgaden verbindt een zogenaamde Bundesprivatstraße. Dat wil zeggen dat de 999 wel een nationale weg is, maar dat hij door een privé-firma wordt onderhouden én dat er dus Mautpflicht geldt. Het hele traject is 16 km lang dus, kost een omwegje langs deze Panoramastrasse je niet meer dan een halfuurtje, al zijn er onderweg genoeg parkeerplaatsen om het landschap helemaal in je op te nemen. Het hoogste punt van de 999 is de Ahornbüchsenkopf. De exacte pashoogte daarvan loopt, al naargelang de bron, uiteen van 1560 tot 1570 meter hoogte.

Wie graag een winterse veldtocht richting Alpen maakt kan ook in december en januari op de Rossfeldpanoramastraße terecht. Alleen bij uitzonderlijk winters omstandigheden sluit de weg.

Meer informatie over de Rossfeldpanoramastraße vind je op de officiële pagina van de weg: https://www.rossfeldpanoramastrasse.de

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/BMW GS1250

Geschreven op 13 december 2023
© Motoren & Toerisme