Video: Over de Col de Néronne (Centraal-Massief)

Met (hopelijk) een prachtige toerzomer in het vooruitzicht presenteren wij alvast een 'colletje' uit de Tour de France van 2024.

Aan het begin van een nieuw jaar mag én moet je altijd vooruitkijken naar wat komen gaat. Een nieuwe editie van de Tour de France bijvoorbeeld, dé Moeder aller Wielerkoersen en soms ook al eens inspiratie voor de toer-video's die we jullie hier voorschotelen. In het rittenboek van de Tour de France 2024 viel ons oog op de 11e etappe, die op woensdag 10 juli tussen Evraux-Les-Bains en Le Lioran wordt verreden. Met 211 km is het een behoorlijk lange rit - toch naar moderne Tour de France-normen - en bovendien een 'geaccidenteerde'  De Col de Néronne, in het département Cantal, is de eerste hindernis die de renners tijdens die 11e etappe tegen zullen komen.

Deze col van 2e categorie is geen onbekende voor de wielerfanaten want ook in 2020 en 2016 lag de Col de Néronne al op het Tour-parcours. In 2016 was het zelfs Oost-Vlaming Thomas De Gendt die als eerste bovenkwam op de 1.242 meter hoge Néronne. 

In de video hieronder zien we Dwarf Biker, een lokale Franse motorrijder, aan het werk op de flanken van de Col de Néronne. Met z'n Honda CB 500 F bewijst hij dat je ook met een relatief lichte tweecilinder behoorlijk wat plezier kan hebben op een uitdagend traject zoals dat van deze Col. 

De Col de Néronne wordt meestal in één adem met z'n grotere buur, de Pas de Peyrol vernoemd. Die Pas de Peyrol, die ook tijdens de 11e etappe van de Tour de France 2024 op het roadbook staat presenteerden we al eens in 2020. Via de link hieronder kan je die video terug vinden.

Video: Pas de Peyrol

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Dwarf Biker

Geschreven op 3 januari 2024
© Motoren & Toerisme