Toervideo XL: Pas de Peyrol

Sinds begin deze week zijn de grensslagbomen van la Douce France weer naar boven gezwaaid en zijn toeristen er welkom. Een goede reden, voor M&T om terug de draad van langere toervideo’s op te pikken en beginnen doen we uiteraard in Frankrijk? Waarom Frankrijk? Ontegensprekelijk zijn wij graag geziene gasten bij onze zuiderburen. Bovendien zijn de Belgen blijkbaar ook de meest gulle aller toeristen. Als motorrijder is het er vooral leuk rijden, zo ook op deze col: de Pas de Peyrol.

De Pas de Peyrol ligt middenin de Monts du Cantal, het bergachtige hart van het gelijknamige departement (Cantal) en maakt deel uit van het Massif Central. De bergpas verbindt Aurillac, de hoofdplaats van het departement met Dienne en Mauriac.  De bergpas is de hoogste van het Massif Central en is tijdens de winter meestal gesloten wegens sneeuwval. Gemiddeld wordt de Pas de Peyrol, rond 20 mei terug geopend voor het verkeer.

Tour de France

Het Massif Central staat niet jaarlijks op het routeschema van de Tour de France, toch werd de Pas de Peyrol al tienmaal beklommen in la Grande Boucle. De laatste maal gebeurde dat in 2016, in de 216 km lange rit van Limoges naar Le Lioran.  Het was Thomas De Gendt die als eerste bovenop de 1589 meter hoge ‘Peyrol’ aankwam. De Gendt zou uiteindelijk tweede worden in de rit, na een zekere Greg Van Avermaet…  Eerder in de geschiedenis van de Tour was ook Lucien Van Impe tweemaal de snelste op de flanken van de Pas de Peyrol en dat in 1975 en 1983. In beide jaren wist de man uit Mere overigens de bolletjestrui te veroveren!

In de video hieronder zie je de Duitser Alexander Thiessen aan het werk tijdens zijn beklimming van de Pas de Peyrol in de zomer van 2015.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Alexander Thiessen

 

Geschreven op 18 juni 2020
© Motoren & Toerisme