Video: Harley-Davidson Liberator restauratie time-lapse

Deze week herdenken we D-Day. 75 jaar geleden vond de grootste troepeninvasie uit de wereldgeschiedenis plaats op de stranden van de Normandische kust. Honderdduizenden soldaten ontscheepten er op enkele dagen tijd. Naast jeeps, vrachtwagens en tanks gebruikten de geallieerde troepen ook motorfietsen als vervoermiddel. Dé militaire motorfiets bij uitstek was de Harley-Davidson WLA, beter gekend als de Liberator.

Met een cilinderinhoud van nog géén 740 cc was de Harley-Davidson WLA, zeker geen ‘big twin’. Maar de Liberator was wel het werkpaard van het Amerikaanse leger. De machine werd immers speciaal voor het leger ontwikkeld, daarnaast werden ook de Navy en het Marine Corps met Liberators bevoorraad. Naast de Amerikaanse troepen gebruikten ook andere geallieerde landen deze Harley-Davidson. Zo werden buurland Canada, Australië, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië van Liberators voorzien. Maar de meest opmerkelijke afnemer van Liberators was toch wel de Sovjet-Unie. De Verenigde Staten bevoorraden de Sovjets gedurende een groot deel van Wereldoorlog II met oa vliegtuigen en tanks.

In de video hieronder zie je in time-lapse hoe een Harley-Davidson Liberator, de motorfiets die Europa bevrijde van het Nazisme, gerestaureerd wordt.  

Tekst: Bart Jacobs

Foto en video: YouTube.com/RIE-store

Geschreven op 4 juni 2019
© Motoren & Toerisme