Video: Enduro rijden met één been!

Enduro rijden is niet voor iedereen weggelegd. Niet elke motorrijder voelt zich in z’n sas in mul zand, diepe modder of glibberige rotsen. Enduro wordt als je het, vanwege een amputatie, met één been moet stellen nog moeilijker. Amputees die met een kunstprothese enduro rijden of crossen zijn dun gezaaid maar niet uitzonderlijk. Maar zonder kunstprothese? 'Schier onmogelijk', horen we u al denken. Toch is het net dat wat de Zweed Joacim Boive als een uitdaging ziet. Boive rijdt op straat en circuit met een KTM 1290R Super Duke (ook niet bepaald een motorfietsje om zonder handschoentjes aan te pakken).

Maar nu heeft Joacim zich voorgenomen om begin juli aan de Stängebroslaget, een driedaags enduro-evenement in Linköping, deel te nemen. Gezien die wedstrijd begint met een massastart (denk Enduropale du Touquet) is een degelijke rijtechniek van primordiaal belang.  KTM Sport Motorcycle Scandinavia leende Joacim alvast een 450 EXC-F waarmee hij de kneepjes van het vak kan leren. De eerste meters op noppen verliepen niet van een leien dakje, maar Joacim blijkt van het volhardende type te zijn. Hieronder zie je alvast zijn eerste meters op de KTM 450 EXC-F.

 

Omdat vallen nu eenmaal bij enduro-rijden hoort test ‘Jocke’ ook z’n capaciteiten om de KTM zo snel mogelijk weer op twee wielen te krijgen. Relatief evident voor een valide motorrijder, maar helemaal niet voor de hand liggend als je op één been steunt. Maar de 'oefening' blijkt tegelijkertijd ook een excellente vorm van krachttraining te zijn.

Benieuwd of Joacim begin juli de Stängebroslaget haalt, maar aan z’n instelling zal het alvast niet gelegen zijn.

Tekst: Bart Jacobs

Foto en Video: YouTube.com/jboive

 

Geschreven op 4 februari 2020
© Motoren & Toerisme