Video: Belgen boven in GP van Sumbawa MX2

De Belgische MX2-rijders schreven geschiedenis in het Indonesische Sumbawa. Drie Belgen op het eindpodium van een GP in de lichtste klasse, dat was meer dan 40 jaar geleden. Maar Jago Geerts (3e), Liam Everts (2e) en vooral Lucas Coenen (winnaar) bewezen dat België stilaan terug meespeelt op wereldvlak. 

 

MX2 GP van Sumbawa - Manche 1:

GP van Sumbawa MX2 - Manche 2:

Voor de 16-jarige Lucas Coenen was de GP-zege in Sumbawa de eerste uit z'n carrière. Eerder had de Nestaan Husqvarna-rijder ook al manches gewonnen in de GP van Frankrijk en in de Duitse GP. Hij is de 2e Belg die een opeenvolgende GP z'n eerste zege boekt. Twee weken geleden won Liam Everts immers de eerste GP uit z'n carrière in het Duitse Teutschenthal. 

Liam Everts boekt z'n eerste GP-zege in Duitsland

Voor de 'triple' van afgelopen zondag was het bijna 42 jaar geleden dat er nog eens drie Belgische rijder hetzelfde GP-podium hadden gedeeld in de kleinste GP-klasse. Op 9 augustus 1981 stonden Harry Everts (Winnaar op Suzuki én natuurlijk grootvader van!), Eric Geboers (2e eveneens op Suzuki) en Mark Velkeneers (3e op Yamaha) op het podium van de (toen nog) Tsjecho-Slowaakse  125 cc GP in Dalecin.

 

Tekst: BJ

Foto: Husqvarna Images/Full Spectrum

Video: YouTube.com/Play Sports - Commmentatoren: Leon Van Gestel & Joël Roelants

Geschreven op 26 juni 2023
© Motoren & Toerisme