Verkeersnieuws: Minder ongevallen met motorrijders in eerste kwartaal van 2018

Het VIAS publiceerde vandaag z’n verkeersbarometer voor de maanden januari, februari en maart van dit jaar. In dat eerste kwartaal daalde het aantal verkeersongevallen waarbij motorrijders betrokken waren aanzienlijk. In totaal liepen er in heel België 416 mensen een letsel op bij een motorongeval in die periode. Dat waren er 91 (of 17,9%) minder dan in de drie eerste maanden van 2017.

Ook het aantal dodelijk ongevallen met motorrijders daalde tijdens de eerste drie maanden van 2018. Overleden er in 2017 nog 10 motorrijders ter plekke na een ongeval, dan zakte dat cijfers in het eerste kwartaal van 2018 naar 4.

Vooral in Vlaanderen bleek motorrijden significant veiliger te zijn, tijdens het 1e kwartaal van 2018. In totaal raakten er 207 mensen gewond bij een motorongeval, dat waren er 73 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal dodelijke ongevallen daalde significant van 8 naar 2.

ConclusieDe cijfers van VIAS tonen een ontegensprekelijke daling van het aantal doden en gewonden bij motorongevallen aan tijdens het eerste kwartaal van 2018. Niettemin, lijkt het ons nog iets te vroeg om victorie te kraaien. Door het koude en slechte weer in maart, begon het motorseizoen later dan anders en waren er vooral tijdens weekends aanzienlijk minder motorrijders onderweg. Anderzijds worden motorfietsen ook steeds veiliger en  hebben de vele vaste camera’s en trajectcontroles, die vooral Vlaanderen telt, een ontradend effect inzake overdreven snelheid.

Geschreven op 13 juni 2018
© Motoren & Toerisme