Veilingnieuws: Halve eeuw oude Honda CB750 onder hamer bij Bonhams

Tijdens het laatste weekend van april zal naar goede gewoonte de lente-editie van de International Classic Motorcycle Show plaats vinden in het Engelse Stafford. Ook dit jaar staat het gerenommeerde veilinghuis Bonhams er in voor de veiling van een selectie aan klassieke motorfietsen. Een van die klassieke motorfietsen is deze Honda CB750 uit 1969.

Deze Honda CB750 is dus één exemplaar uit het allereerste productiejaar van het model. Destijds was de CB750 Four een baanbrekende machine, die de Europese motorconstructeurs rake klappen toebracht inzake verkopen en de overige Japanse constructeurs wist te inspireren. Het hart van de CB750 Four was een dwarsgeplaatste viercilinder in lijn met bovenliggende nokkenas. Niet dat deze motorconfiguratie tot dan toe niet bestond, maar het was wel de CB750 die dit motortype wist te democratiseren.

 

Met z’n viercilinder motor wordt de Honda CB750 ook weleens als het origineel van de ‘UJM’ of ‘Universele Japanse Motorfiets’ beschouwd.  Die krachtbron produceerde een maximaal vermogen van 68 pk (aan 8.500 opm). Een cijfer waar de Europese concurrentie destijds alleen maar van kon dromen. Bovendien was de CB750 ook de eerste productiemotor met schijfremmen.  Dat alles maakte dat de CB750 niet alleen de bakens verzette maar ook beschouwd wordt als één van de eerste superbikes.

 

Bonhams heeft hoge verwachtingen omtrent deze Honda CB750, die ogenschijnlijk in origineelstaat verkeert. Het veilinghuis verwacht dat de CB750 voor  zo’n € 28.000 à 32.000 onder de hamer zal gaan.

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Bonhams

Geschreven op 20 februari 2019
© Motoren & Toerisme