Tweedehands markt: Verkoop trok in februari voor het eerst in een jaar weer aan

De komst van de nieuwe BMW R 1300 GS heeft een gunstig effect op de tweedehands markt.

 

Sinds de invoering van de technische controle voor gebruikte motorfietsen, begin 2023, zat de tweedehands markt in het slop. Maar uit de inschrijvingscijfers van februari blijkt dat de verkoop vorige maand terug opveerde.

 

In de meeste segmenten ging de verkoop van tweedehands motoren er in februari op vooruit. Beeld: Traxio

Toch is het te vroeg om victorie te kraaien en het over een herstel van de tweedehandsmarkt te hebben. Traxio-woordvoerder Filip Rylant licht de situatie toe, “De tweedehandsmarkt veerde in februari plots op met +30,1% tot 3.849 exemplaren. Dat zijn er bijna 900 meer dan februari 2023, maar nog altijd -9,8% lager dan in 2022. Vorig jaar februari was de eerste maand dat er geen ontsnappen meer was aan de technische keuring en dat de sterke daling werd ingezet. Deze stijging is dus in feite eerder uit het dal klimmen. Daarom is het belangrijk te vergelijken met 2022, voor de invoering van de maatregel dus. Dank zij de sterke maand februari stijgt de tweedehandsmarkt gecumuleerd met +1,7% op één jaar, maar valt ze nog wel met -20,7% terug t.o.v. 2022. “

De komst van de nieuwe BMW R 1300 GS laat zich nu ook op de tweedehandsmarkt voelen. Foto: BMW Motorrad

Een en ander zou te maken hebben met de lancering van BMW’s nieuwe Boxer-GS, een model dat al jaren de verkoop van nieuwe motorfietsen aanvoert. “De sterke prestatie van 2024 valt deels toe te schrijven aan de goede prestaties van BMW, waarvan grote getalen van de GS-familie op de markt vrijkomen sinds de lancering van de R1300GS”, zegt Filip Rylant daarover.

Inschrijvingen tweedehands motoren januari 2024 - Traxio somber gestemd

Traxio stelt in z’n maandelijks communiqué toch dat de verkoop van tweedehands motorfietsen moeilijk blijft. Een aantal dealers, is er zelfs helemaal mee gestopt. Anderen merken dan weer een lage interesse, al lijken nog andere dealers er zich nu net in te specialiseren. Dat doen ze door zelf in te staan voor de inruil bij de aankoop van nieuwe motorfietsen. De dealers nemen de gebruikte motorfiets over en staan daarna ook in voor de technische keuring ervan. De koepelfederatie van de auto- en motorindustrie onderlijnt wel dat nét die verplichte technische keuring een rem blijft op de verkoop van tweedehands modellen.

 

Cijfers: Traxio

Bron: persbericht Traxio

Foto: BMW Motorrad

Tekst: BJ

Geschreven op 12 maart 2024
© Motoren & Toerisme